Mindst 20 skoler lukker til sommer

Nogle kommuner nedlægger skoler for at spare, mens andre vil frigive penge til undervisning og uddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om der kommer flere elever, falder antallet af folkeskoler.

Mindst 20 skoler lukker til sommer.

For et halvt år siden opfordrede KL kommunerne til at se på skolestrukturen og om nødvendigt lukke de små og forholdsvis dyre skoler.

De fleste af de skoler, der bliver nedlagt, ligger på Fyn og i Jylland.

Sjælland bliver reduceret med tre skoler, og på Lolland drejer det sig om en enkelt. Det viser tal indhentet fra amtsformænd i Danmarks Lærerforening og Lederforeningen.

Det er i høj grad små skoler, der lukker. Faaborg Kommune lukker for eksempel Aastrup Skole med 24 elever, Aarup Kommune nedlægger Rørupskolen med 59 elever, og Sydals Kommune fjerner to skoler med tilsammen 160 elever.

'Politikerne ville indføre fem lektioner mere fra 0. til 3. klasse, men det havde vi ikke råd til på fire skoler. Derfor besluttede de at samle eleverne to steder', fortæller social- og kulturchef Henning Popp fra Sydals Kommune.

Også større skoler bliver lukket. I den anden ende af Als - i Nordborg Kommune - bliver Hjortspringskolen med 160 elever lagt sammen med Guderup Skole under en fælles skoleledelse. Og Østerlundskolens 250 elever bliver fordelt på Nordborg Skole og Havnbjerg Skole.

'Østerlundskolen er angrebet af svamp og bliver revet ned.

Men vi lægger skolestrukturen om, fordi byrådet ønsker penge til skoleudvikling. Så der bliver ikke skåret i budgettet', siger Pernille Thorup, der er direktør for børne- og kulturområdet.

Omlægningerne frigiver 5,8 millioner kroner. Halvdelen skal bruges til at afdrage lånet til de nødvendige ombygninger af skolerne.

Resten kommer lærerne til gode, blandt andet i form af uddannelse.

'Vi får lærertimer tilovers, og dem vil vi bruge til tværgående undervisning og undervisning på hold. Vi har også en ide om at lave en naturteknisk skole, måske i samarbejde med Danfoss', siger Pernille Thorup.

Færre lærerjob

Nogle skoler bliver helt nedlagt. Andre lægges sammen med en naboskole under en fælles skoleledelse og bliver til én skole fordelt på to matrikelnumre. En strategi, som er blevet mulig efter forliget om folkeskolen.

Det er for eksempel tilfældet i Hadsund Kommune, hvor skolerne i Øster Hurup og Als bliver lagt sammen. Fremover skal eleverne fra 0. til 3. klasse gå i skole i Øster Hurup, mens lærerne på Als Skole skal undervise børn fra 4. til 9. klasse.

Ved at samle eleverne kan kommunen skære syv lærerstillinger væk. Det bliver en besparelse, der kan mærkes, mener næstformand Flemming Skafte fra Østhimmerlands Lærerkreds.

'Børnetallet er det samme, men der bliver færre lærere, så de kommer til at stå over for nogle meget store klasser med cirka 25 elever i hver'.

Flemming Skafte regner med, at reduceringen kan ske ved naturlig afgang.

Samme melding lyder fra Korsør, som lukker fire skoler og i stedet åbner to nye.

'Vi nedlægger 17-18 stillinger, og det svarer til antallet af midlertidigt ansatte', siger skole- og institutionschef Erik Hansen.

Friskoler på vej

På Sydals har forældrene bebudet, at de vil åbne to friskoler i stedet for de to små skoler, der bliver nedlagt. Derfor er det for tidligt at sige, hvor mange lærere der må vinke farvel til jobbet.

'Hvis alle elever fortsætter i folkeskolen, nedlægger vi fire en halv fuldtidsstilling. Men for hver elev i en friskole sparer vi yderligere lærertimer', siger forvaltningschef Henning Popp.

Hvis samtlige elever fra de to skoler vælger at fortsætte i en friskole, vil det koste ni lærere jobbet. Det tager kredsformand Lisbeth Skytte Skyum fra Sønderborg og Omegns Lærerkreds helt afslappet. 'Sønderborg Kommune skal ansætte lærere, og friskolerne skal også bruge nogle, så det kommer ikke til at se håbløst ud for den enkelte', siger hun.

Folkeskolen@dlf.org

Her lukker skolerne

 

Korsør:

Birkemoseskolen, Halskovskolen, Korsør

Byskole og Skolen ved Noret nedlægges. I stedet åbnes to skoler

med nye navne i de bygninger, hvor to af skolerne ligger i dag.

Vordingborg:

Sværdborg Sogneskole nedlægges.

Rødby:

Rødby Byskole og Brandstrup Skole

nedlægges og genopstår som Rødby Skole med fælles

ledelse for de to afdelinger.

Faaborg:

Aastrup Skole nedlægges.

Vissenbjerg:

Bred Skole, Gadsbølle Skole og Skalbjerg Skole nedlægges til sommer, hvis forældre er klar med friskoler.

Ellers lukker de i 2004.

Aarup:

Rørupskolen nedlægges.

Sydals:

Kegnæs Skole og Tandslet Skole nedlægges.

Nordborg:

Østerlundskolen nedlægges, og

Hjortspringskolen lægges ind under Guderup Skole.

Lundtoft:

Søgård Skole nedlægges.

Brædstrup:

Grædstrup Skole nedlægges.

Give:

Karlskovskolen og Langelund Skole nedlægges,

og eleverne samles på en nybygget skole.

Lemvig:

Flynder Centralskole og Møborg Hovedskole

lægges ind under Bøvling Skole, Lomborg Skole og Ramme Centralskole

kommer ind under Klinkeby Skole, og Gudom Skole og Fabjerg Skole slås

sammen med Nr. Nissum Skole.

Hadsund:

Øster Hurup Skole og Als Skole lægges

sammen under en fælles ledelse. I 2004 nedlægges Hadsund Skole

og Visborg Skole til fordel for en helt ny skole.