Lemvig lukker seks små skoler

Skolerne lægges ind under større naboskoler, og det går ud over undervisningen, frygter kredsformanden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når næste generation af små elever banker på døren til skolerne, har Lemvig Kommune mere end halveret sine folkeskoler - fra 11 til fem. Det betyder dog ikke, at børnene og deres forældre går forgæves. Der vil blive undervist elever i de samme bygninger som i dag. Men skolelederen sidder på naboskolen.

De seks skoler, der forsvinder, bliver parvis lagt ind under en overbygningsskole, som de i forvejen er fødeskoler til. Målet er at spare penge.

Cirka hver tiende lærer i kommunen bliver skåret væk, og det skal bære størstedelen af besparelsen på 5,5 millioner kroner hjem.

'Det er skidt, at vi skal spare så meget, men der er også fordele ved det. Vi vil for eksempel knytte skole og daginstitutioner tættere til hinanden i lokalområderne, og det vil skabe større helhed i børnenes liv', siger børne- og kulturchef Gunnar Nordestgaard.

Kredsformand Niels Dragersdal fra Lemvig-Struer og Omegns Lærerkreds har svært ved at få øje på de pædagogiske argumenter i spareplanen.

'Der bliver flere børn i klasserne, og vi vil se en større grad af samlæsning på tværs af klassetrinene i de små afdelinger. Men undervisning med to lærere i timerne vil stort set være væk', siger Niels Dragersdal.

Han mener, politikerne reelt lukker de små skoler. Men det siger de ikke højt. 'De lader som om, at alt vil køre som hidtil, men formelt bliver lærerne overført til de store skoler, og det bliver her, den pædagogiske debat kommer til at foregå. Man lukker ganske langsomt luften ud af de små afdelinger', siger Niels Dragersdal.

Forældrene vil ikke mærke den store forskel det første år, erkender kredsformanden. Ud over at det bliver besværligt for dem at komme til at tale med skolelederen. Men han frygter, at lærernes arbejdsvilkår bliver så ringe, at det går ud over kvaliteten af undervisningen. Ikke mindst fordi kommunen har sagt arbejdstidsaftalen op og lægger op til en række besparelser i en ny.

'Når forældrene om et par år opdager, hvor galt det står til med undervisningen, vil de selv foreslå, at politikerne drejer nøglerne om på de små afdelinger. På den måde slipper politikerne for at påtage sig ansvaret for lukningerne', forudser Niels Dragersdal.

Det er synd, at lærernes kredsformand ser så sort på det, mener børne- og kulturchef Gunnar Nordestgaard.

'Vi skal ikke underkende forældrenes vilje til at bevare undervisningen i lokalsamfundene. Vi skal støtte de lokale kræfter, og politikerne ønsker, at der er lys i de små skoler. Men selvfølgelig er det en udfordring, vi står over for'.

stan