Ny Løn lever videre

Selv om mange siger nej til Ny Løn, har HK og en række andre faglige organisationer sagt ja tak til at sætte endnu flere penge af til lokale lønforhandlinger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 23. december blev 25 faglige organisationer enige med KL om, at den lønaftale, som blandt andre lærerne med al magt forsøger at komme af med, fortsat skal gælde for en del af de kommunalt ansatte.

HK, Dansk Socialrådgiverforening og SiD er blandt de organisationer, der har indgået aftalen. De 25 organisationers medlemmer udgør over 100.000 af de 566.000 kommunalt ansatte, som Kommunale Tjenestemænd og Overenskomst-ansatte (KTO) forhandler for. Medlemmerne skal stemme om, hvorvidt de vil være med til, at 2,5 procent af lønsummen bliver afsat til individuelle tillæg, som kommer til udbetaling i 2006 og 2007. Derudover er der afsat 1,1 procent til de enkelte organisationers specielle forhandlinger. Disse penge kan eksempelvis bruges til pensionsforbedringer eller forbedring af reallønnen.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen respekterer, at KTOs medlemmer udarbejder forskellige lønsystemer, men han mener, at det kan blive problematisk, hvis kommunerne forsøger at straffe dem, der ikke vil sætte midler af til Ny Løn.

»I KTO er vi enige om, at de generelle lønstigninger skal sikre reallønnen. Med i alt 3,6 procent til organisationsforhandlinger er det blevet en vanskeligere udfordring at leve op til den målsætning«, siger Anders Bondo.

Ved sidste overenskomst, som lærerne med stor enighed stemte nej til, var 1,87 procent lagt ud til lokale lønforhandlinger.

Ligesom dengang bliver de penge, som de 25 organisationer indtil videre har sagt ja til at sætte af til lokale forhandlinger, ikke delt op til de enkelte organisationer. Der er derfor tale om en samlet pulje for de 25 organisationer.

En af grundene til, at aftalen om Ny Løn har været meget udskældt, er, at kommunerne ikke altid er lige gode til at udbetale de penge, som er sat af til lokale forhandlinger.

Den nye aftale har til formål at skabe en udmøntningspligt, så de enkelte kommuner forpligter sig til at udbetale de lønkroner, der er sat af til individuelle tillæg.

Endnu er det ikke afklaret, hvordan det kan garanteres, at kommunerne rent faktisk bruger de afsatte penge til lokale lønforhandlinger. Derudover skal der være en midtvejsforhandling i 2006, hvor der gøres status for de enkelte grupper i kommuner og amter.

Men selv en udmøntningspligt vil ikke få Anders Bondo til at sluge lokalløn. For ham er det vigtigst, at alle lærere får gavn af den lønstigning, der er til rådighed.

»Jeg kan ikke som lærer leve af, at læreren på naboskolen får et tillæg for at være i selvstyrende team. Derfor er det så vigtigt at sikre reallønnen gennem den generelle lønstigning«.

Fredag i sidste uge blev forhandlere for kommuner og de kommunalt ansattes forhandlingsorganisation KTO enige om en række mindre delforlig. Blandt andet skal der nedsættes et udvalg, der skal forsøge at gøre det lettere for de ansatte at forstå deres lønsedler, og i forbindelse med strukturreformen er parterne blandt andet blevet enige om at etablere midlertidige hovedsamarbejdsudvalg på tværs af de kommuner, som skal lægges sammen. Delforligene skal indgå i den samlede overenskomst og bliver derfor kun en realitet, hvis overenskomsten bliver vedtaget.

mbtrier@dlf.org