Der bliver ingen millionbelønning til præmiepuljeskolerne til sommer.

Lang næse til præmiepuljeskolerne: Ny minister stopper puljen før tid

Præmiepuljeskolerne er i gang med tredje og sidste år af Lars Løkkes præmiepulje, men der kommer der ingen penge til skolerne, selvom de lever op til kravene. Regeringen har nemlig valgt at stoppe puljen før tid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lige meget hvordan jeres elever klarer sig ved næste sommers afgangseksamen, får I ingen økonomisk belønning.

Sådan lyder det pludselig fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samme dag, som regeringen har fremlagt sit finanslovsudspil.

"Skolepuljen belønner alene det afsluttende resultat og ikke den forudgående indsats, og enkeltelever og lærere kommer dermed til at stå med ansvaret for, om skolen får en pengepræmie eller ej. Derfor vil regeringen ikke fortsætte denne puljestyring af folkeskolen", siger ministeren på ministeriets hjemmeside her til eftermiddag.

Regeringens finanslovsudspil er uden skole-milliard

Kun 30 procent af pengene bliver udbetalt

Af nyheden fremgår det også, hvor mange af de 104 præmiepuljeskoler der får penge for deres elevers præstationer ved de afsluttede prøver denne sommer.

48 skoler får en millionpræmie på mellem 1,3-1,5 millioner kroner efter puljens andet år. Præmiebeløbet løber i alt op på 64 millioner. I puljens første år blev der i alt udbetalt 84,5 millioner.

Det vil sige, at der umiddelbart kun er blevet udbetalt omkring 30 procent af den oprindeligt udlovede halve milliard kroner til de deltagende skoler.

Af ministeriets nyhed fremgår det, at de tilbageværende penge nu "skal omprioriteres og i stedet anvendes til andre politiske prioriteringer, herunder til en afskaffelse af omprioriteringsbidraget".

Tidslinje: Præmiepuljens korte og turbulente historie 

Tilføjet d. 3/10 kl. 12.25

SF: Bekymret for skolerne

I SF har undervisningsordfører Jacob Mark siden præsentationen af præmiepuljen været en stor kritiker af puljens gulerodsmodel. 

I august anbefalede han derfor Pernille Rosenkrantz-Theil at stoppe puljen et år før tid. De tilbageværende penge i puljen skulle dog ifølge SF-ordføren udbetales til skolerne i stedet for at blive sendt tilbage til Finansministeriet, udtalte han den gang til skoleliv.dk. 

Jacob Mark er derfor stærkt utilfreds med, at ministeren har valgt, at ministeren har valgt, at pengene ikke går til skolerne.

"Jeg er meget bekymret over, at de mange udsatte folkeskoler som havde regnet med at få tilskud i 2020 nu er efterladt med en millionregning", skriver han på Twitter.