Frie fagskoler: Regeringens millionløfte er ren spin

De frie fagskolers overlevelse har været i fare efter massive besparelser på dette års finanslov. De havde håbet på lettelser i det nye finanslovsforslag. Regeringen lover dem da også ekstra 7,1 mio, men det er rent spin, lyder det fra skolernes forening.

Publiceret

Frie fagskoler

De frie fagskoler er en skoleform, der blev oprettet af et enigtfolketing med start januar 2015 for at hjælpe unge videre iungdomsuddannelser. Det er kostskoler, som giver de unge etfundament af almen dannelse, livsoplysning og demokratisk dannelse.En tredjedel af undervisningen er praktisk-faglig. Det er fag sommad, design, krop, pædagogik, håndværk og forbrugerøkonomi. Såmatematik og dansk indgår i de praktiske fag. De 15 skoler, som gårunder betegnelsen frie fagskoler, tilbyder tre forskelligeforløb:

- Parat til Erhvervsuddannelse, som er et et tilbud til unge,der gerne vil ind i et bestemt erhverv, men har behov for atprøve kræfter med området - enten i form af et målrettetkursus eller i forbindelse med en 10. klasse.

- 10. klasse for praktisk interesserede, som særligt skaltiltrække skoletrætte elever, der trænger til enfaglig opgradering og afklaring af uddannelsesvalg. 

- Uddannelsesforløb for unge med særlige behov, som giverboundervisning til unge med særlige behov

Mere om Frie Fagskoler

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste års finanslov bød på en 20 procents besparelse for de frie fagskoler, som er en ny erhvervsrettet kostskoleform, som skulle ruste og motivere flere unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Voldsomme ekstrabesparelser kan lukke Frie Fagskoler

Skolerne har gennem året brugt meget energi på at få politikerne til at forstå, at besparelserne blev gennemført på et helt forkert grundlag, og de havde håbet, at regeringen nu ville fjerne de voldsomme besparelser.

Med dette års finanslovsforslag, som kom i tirsdags, kunne regeringen da også gavmildt give skoleformen en forhøjelse af driftstilskuddet på 7,1 millioner kroner årligt i 2017 og frem.

Men det får ikke skolernes sekretariatsleder Christian Legarth til at juble - langt fra.

"Fakta er, at de fastholder de hårde besparelser på de frie fagskoler foruden en yderligere to procents takstreduktioner. Når regeringen melder ud, at de har givet os ekstra penge, så er det et røgslør over, at de fastholde de helt urimelige besparelser".

De 7,1 millioner er da ifølge ministeriet heller ikke nye penge. Det er en gammel besparelse, som har været annulleret i en årrække, og som regeringen nu også annullerer for 2017.

Besparelser på et forkert grundlag

De frie fagskolers forening er meget uforstående over for, at regeringen kan fastholde de tidligere udmeldte besparelser. Undervisningsminister Ellen Trane Nørbys argument over for socialdemokraten Mattias Tesfaye, som gentagne gange har stillet spørgsmål til skolernes økonomi, var nemlig, at besparelsen på 10 millioner afspejlede, at skolerne havde et overskud på 10 millioner. Men da første år med den nye skoleform blev gjort op, viste det sig, at skolerne kun havde et overskud på 1 million.

Ellen Trane: Jeg er opmærksom på frie fagskolers pressede økonomi

"De har altså pålagt os en besparelse, der er 10 gange større, end det den burde være i forhold til ministerens egen argumentation. Havde hun gjort det fornuftige og ventet, til skoleformen havde kørt det første år, så man kunne se, hvordan det forløb, så ville besparelsespotentialet jo kun have været på en million", siger Christian Legarth.

Han er også oprørt over, at regeringen på finanslovsforslaget har pålagt dem en yderligere besparelse på to procent. Så ligesom alle andre skoleformer, skal de spare to procent mere hvert år frem til og med 2020.

Grønthøster-besparelserne på læreruddannelsen forlænges

Husk, at hvis du vil følge med i, hvad folkeskolen.dk skriver om de frie fagskoler, kan du klikke af nedenfor, så du får nyheder om frie fagskoler i dit personlige nyhedsbrev.