Anmeldelse
Færdselslære
På 2 hjul
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dansk
Kristendom
To hæfter a 12 sider
English
16 sider
Matematik
Natur/teknik
To hæfter a otte sider
Om at færdes i trafikken på cykel
Video a 13 minutter
Lærermappe
21 sider løsblade plus overheadprojektor-transparent
Plakat
Rådet for Større Færdselssikkerhed
Telefon 3630 1322
I Rådet for Større Færdselssikkerhed har man fået den idé at fremstille materialer til det 'timeløse fag', så de er rettede til de enkelte fag, undervisningen skal integreres i, så den ikke kun er afhængig af den knapt tilmålte klassens tid. Materialet her er beregnet for 4. klasse og, som det ses af listen herover, delt op i flere småhæfter med en plakat og en overheadprojektor-transparent som det samlende. Hæfterne til dansk, kristendomskundskab og natur/teknik er flergangshæfter, mens hæfterne til engelsk og matematik er éngangshæfter, da eleverne skal skrive og klippe-klistre.
Det overordnede mål er, at elevernes opmærksomhed i trafikken skal skærpes, men man benytter også lejligheden til at gøre opmærksom på nogle vigtige regler.
Hæfterne er fremstillet af genbrugspapir og med farvetegninger. De ser sjove og lidt gammeldags ud. Indholdet skal nok fænge, aktiviteterne er umiddelbart interessante, overkommelige og lige til at gå til - måske dog undtaget hæftet til kristendom, hvor fortællingerne vil kræve samtale og hjælp til tolkning. I danskhæftet findes i øvrigt et par sider om cyklens historie.
Nogle af hæfternes illustrationer indgår i plakat og transparent, så de kan inddrages i en eventuel klassesamtale. Motivet er en tredimensionel tegning af en 'by'.
Videoen er enkel, nærmest primitiv - helt i overensstemmelse med dogmereglerne, men den kan benyttes som udgangspunkt for gode samtaler med eleverne - også om andet end trafik - for eksempel påklædning, sprog, forholdet by/land og andet.
Der er næppe tvivl om, at materialesættet er blevet til, fordi det frygtes, at færdselsundervisningen måske vil blive forsømt uden regulære fagtimer, så umiddelbart kan ideen virke som et columbusæg - men bedst vil det være anvendt, hvis det kan indgå i tværfagligt projekt- eller fagsamarbejde.
Hans Erik Berthelsen