Signe Leschly Blegvad er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed og projektkoordinator med ansvar for sundhed og forebyggelse i Tønder Kommune. Det er et job, hvor hun arbejder tværfagligt med at planlægge og udvikle kommunens sundhedsfremmende tiltag.

Signe fandt sit drømmejob i Tønder

Signe Leschly Blegvad er professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring. Som projektkoordinator med ansvar for sundhedsfremme og forebyggelse i Tønder Kommune planlægger og udvikler hun kommunens sunde tiltag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sit arbejde har hun især fokus på kost, fysisk aktivitet og overvægt. Jobbet favner bredt, for målet er, at kommunens sundhedsfremmende tiltag når ud til alle borgere i kommunen. Både børn, ældre, socialt udsatte og andre målgrupper.

Hun har for eksempel været med til at udvikle kommunens rygestoptiltag, givet sparring på et tiltag om fysisk aktivitet for fysisk udviklingshæmmede, og hun både koordinerer og underviser på et tiltag, som formidler den sunde livsstil til overvægtige børn og deres forældre.

"Det er rart at have den blanding af at planlægge og udvikle og så samtidig have undervisningen, som forbinder til det praktiske med fingrene helt nede i kagedejen", siger hun.

Faggruppen passer godt i kommunerne

Arbejdet i kommunerne passer rigtig godt sammen med uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed, mener hun.

"Vi kan både være med til at planlægge og udvikle til et vist niveau og især være praktikere og gå ud og udføre tingene. Det er der i høj grad brug for, så på den måde synes jeg, vi passer rigtig godt til kommunerne. Og det allerbedste er, hvis kommunerne har team, der består af én med en sundhedsfaglig kandidatuddannelse og én eller flere med min uddannelse, som kan gå ud og være praktikere. Jeg synes, vi passer rigtig godt ind i et tværfagligt team".

Studiejob har givet relevant erfaring

Signe Leschly Blegvads arbejdsplads er i kommunens social- og sundhedsforvaltnings sundhedsafdeling, som ligger i Toftlund. Da hun fik jobbet i Tønder Kommune i juni 2007 flyttede hun fra Århus, hvor hun er uddannet, til Kolding sammen med sin kæreste. Mens hun studerede havde hun forskellige fagligt relevante studiejob og har for eksempel været med til at lancere Mejeriforeningens kogebog for studerende, undervist 4. til 7. klasser i sunde mad- og drikkevaner, og hun har lavet event for Frugtformidlingen, som formidler sundhedsbudskaber til blandt andet arbejdspladser og institutioner. Det har rustet hende til at samarbejde med mange forskellige faggrupper, og den ballast drager hun nytte af i jobbet som projektkoordinator.

Savner undervisning i projektledelse

Hun blev uddannet i 2006, og indtil hun fik jobbet i Tønder, havde hun diverse freelancejob og gennem a-kassen tog hun et 6-ugers kursus i projektledelse. Det er hun glad for, for uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed mangler undervisningen i projektledelse, projektstyring og evaluering af projekter, mener hun.

"Jeg føler, jeg mangler nogle redskaber i forhold til projektledelse, og det ville optimere uddannelsen, hvis de ting fyldte mere".

For at finde det rette job har Signe Leschly Blegvad søgt i hele landet.

"Jeg har søgt alle de steder, hvor jeg synes, det lød relevant og spændende, så jeg er faktisk overrasket over, at det tog så lang tid at finde det rigtige job".

Som projektkoordinator forsøger hun at skabe samarbejder mellem kommunens forskellige forvaltninger og udvikle projekter, som inddrager flere forvaltninger. For eksempel har sundhedsafdelingen startet en tværfaglig sundhedsgruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger i kommunen, som mødes og skal sikre, at sundhed tænkes bredt i arbejdet i hele kommunen.

Tværfagligt samarbejde med flere aktører

I flere af de sundhedsfremmende tiltag arbejder hun også sammen med andre aktører. I projektet for de overvægtige børn, samarbejder hun med en idrætsforening og en coach, og i et kommende satspuljeprojekt for overvægtige unge, skal sundhedsafdelingen arbejde sammen med Ungdomsskolen, sundhedsplejersker, idrætsforeninger og motionscentre.

Også på tværs af kommunegrænserne deltager hun i samarbejder. Det gælder for eksempel det sønderjyske tobaksprojekt, hvor Åbenrå, Haderslev, Sønderborg og Tønder Kommune er med. Tobaksprojektet har fået støtte fra Sundhedsstyrelsen, og hver kommune har sit fokusområde. I Tønder fokuseres der på rygestop i socialpsykiatrien.

Samarbejdet kræver, at man tænker tværfagligt, og den tværfaglige indsigt har hun blandt andet fra sin uddannelse.

"Uddannelsen er meget bred, og man får nogle redskaber, så man hurtigt kan sætte sig ind i forskellige emner. Men der, hvor jeg bruger min uddannelse mest direkte, er når jeg underviser. Men jeg synes også, uddannelsen mangler noget. For eksempel undervisning i hvordan en kommune er opbygget og fungerer - også politisk. Det synes jeg er en mangel i forhold til, at det er oplagt, at vi kommer ud og arbejde i kommunerne", siger hun.

Nu kender arbejdsgiverne til faggruppen

Signe Leschly Blegvad var på det første hold, som blev færdig som professionsbachelorer i ernæring og sundhed i Århus, og hun oplever, at kendskabet til hendes uddannelse i starten var meget lille.

"Men der er sket rigtig meget fra 2006 og til nu. Der er mange flere arbejdsgivere, som ved, hvem vi er, så behovet for at markedsføre er ikke så stort, som det var dengang", siger hun og henviser til, at faggruppen for eksempel står direkte nævnt i flere stillingsopslag.