DPU-rektor: Læreruddannelse på universitet øger prestigen

DLF vil undersøge, om læreruddannelsen står sig bedre ved at høre under universiteterne, men en omlægning af seminarierne til fakulteter under universiteter ændrer intet i sig selv, vurderer rektor Lars-Henrik Schmidt, DPU.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver svært for DLF at få overbevist politikerne om, at lærere bør uddannes på universiteter, mener Lars-Henrik Schmidt.

"Jeg støtter til fulde, at læreruddannelsen bliver forbedret. Det var den største revolution inden for dansk uddannelse, da uddannelsen af lærere blev systematiseret, og den revolution skal vi fortsat udvikle. Men vi står midt i to processer, som kører uafhængigt af hinanden. På den ene side er der planer om at fusionere universiteter. På den anden side at få samlet en række mellemlange videregående uddannelser i nye professionshøjskoler. Hvor er det DLF spiller ind med sit forslag", spørger Lars-Henrik Schmidt.

Mere prestige til lærerne

DLF vil rejse en diskussion om, hvorvidt det er fornuftigt at gøre seminarierne til fakulteter under universiteterne. DLF ser det blandt andet som en løftestang til at gøre uddannelsen femårig, og det vil på længere sigt bidrage til, at lærerjobbet får større prestige.

Lars-Henrik Schmidt er sikker på, at en forankring i universiteterne vil øge lærernes prestige, og han tror, det er det, der er hovedmålet for DLF.

"Ellers havde DLF medvirket til at lave forsøg med læreruddannelsen på DPU og andre universiteter for at se, om det ville gavne fagligheden. En formel omlægning af seminarierne til fakulteter under universiteter ændrer intet i sig selv", siger Lars-Henrik Schmidt.

I de kommende professionshøjskoler vil lærerne blive slået i hartkorn med blandt andre sygeplejersker, pædagoger og ergoterapeuter. Derfor benytter DLF lejligheden til at gå sine egne veje, men DLF glemmer, at regeringen så sent som i sommer genbekræftede, at læreruddannelsen skal ligge på seminarierne, mener DPU's rektor.

"Regeringen har ellers skrevet under på Bologna-aftalen, som betragter lærere som kandidat-uddannede, men i Danmark bliver de bachelorer. Regeringen holder altså fast i, at læreruddannelsen ikke skal være en forskningsbaseret uddannelse. Det er en knast på den vej, DLF vil gå", siger Lars-Henrik Schmidt.