Anmeldelse
Fandango Sprog
Fandango Sprog
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvis man kender lidt til "Fandango", ved man, at forfatterne bag systemet er ambitiøse folk, der med en smittende tekstbegejstring har skabt en fornyende litteraturpædagogik.
Fakta:
Titel: Fandango Sprog
Forfatter: Trine May, Susanne Arne-Hansen
ISBN: 9788702105889
Pris: 140 kroner
Sider: 80 sider
Type: Bog
Forlag: Gyldendal
Næsten samme beskrivelse passer på "Fandango Sprog 1-2", der uafhængigt af læsebogssystemet træner elevernes bevidsthed om sprogets detaljer. Forfatterne lykkes efter min mening med, hvad andre nok har ønsket før dem: At skabe en grammatik- og sproglære, der er synligt funktionel for eleverne, og som konkret kan lede dem til bedre læse- og skrivefærdigheder gennem vedkommende og inkluderende øvelser, som bygger på Cooperative Learning.
I bog 1, der kan anvendes fra 3.-4. klasse, introduceres elementerne deltagere, processer, omstændigheder og forbindere - svarende til subjekt, verbal, adverbial og konjunktionsled. Gennem velvalgte teksteksempler vises og trænes funktionaliteten og sammenhængen mellem disse byggesten i sproget. Forklaringen af begrebet den røde tråd (side 14 og frem) er i særklasse og vil, præsenteret på den rigtige måde, kunne hjælpe mange elever til bedre at kunne få hold på teksters progression. I bog 2, rettet mod 5.-6. klasse, bygges der videre på de fire elementer ved at udfolde deres mere komplekse roller i teksten.
Det er ikke noget let stofområde, de to forfattere har givet sig i kast med, og flere af øvelserne vil nok kræve, at eleverne overskrider nogle kognitive grænser - der skal simpelthen indarbejdes en helt ny tænkemåde om sproget. Men lykkes det, er der utvivlsomt store danskfaglige fremskridt at hente!