Anmeldelse
Fandango Mini
Fandango Mini
Børnehaveklasselæreren bliver virkelig godt klædt på til opgaven med dette materiale. Og de herlige bogstavkort vil gavne og fornøje i ethvert børnehaveklasseværelse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Fandango Mini" henvender sig til børnehaveklassen og består af grundbog, arbejdsbog, lærervejledning med dvd, bogstavlydbog, lærervejledning til bogstavlydbog, bogstavkort med alfabetrim og i-bog.
Fakta:
Titel: Fandango Mini
Forfatter: Trine May, Marianne Skovsted Pedersen, Katrine Klim Jacobsen, Anne-Mette Veber Nielsen
ISBN: 9788702090482
Pris: 173,75 kroner
Sider: 80 sider
Serie: Fandango
Type: Bog med cd
Forlag: Gyldendal
De to grundige og omfattende lærervejledninger indledes med et generelt fagdidaktisk afsnit. Her redegør forfatterne for intentioner og mål med afsæt i og henvisninger til deres teoretiske bagland. Gennem præsentation og forklaring af centrale begreber som sprogforståelse, fiktionskompetence og afkodning får forfatterne gjort klart, hvilket grundsyn deres danskundervisning hviler på, og i deres anbefaling af arbejdsmetoder begrunder og udfolder de blandt andet med afsæt i Olga Dyste et sociokulturelt syn på læring. Det understreges, hvad der ligger i dialogisk undervisning, og med eksempler hentet fra cooperative learning redegør de for, hvordan man konkret kan rammesætte sin undervisning, så børnene er aktive i en dialogisk undervisning.
På få linjer får de relateret til forældresamarbejdet og understreget, hvad de finder væsentligt her: "De (forældrene) skal vide, hvad deres barn skal lære og hvorfor, samt hvad skolen forventer af dem". Her tænker jeg, at hvis man klart og tydeligt kan forklare forældrene dette, så er man sikkert også klar og tydelig i sin undervisningspraksis over for eleverne, hvilket er af essentiel betydning for læringseffekten.
Det didaktiske afsnit afsluttes med overvejelser om evaluering, og her kunne jeg have ønsket mig, at forfatterne, ud over den summative evaluering der lægges op til, også tænkte i mere formative og processuelle evalueringsformer, så evaluering blev en integreret del af arbejdet.
For begge vejledninger gælder det, at der efter det fagdidaktiske afsnit følger en side for side-vejledning, overskuelig og praktisk.
Grundbogen til eleven er bygget op over moderne billedbøger, som enten kan lånes på biblioteket eller ses på i-bogen. Herudover indeholder grundbogen også de alfabetrim med tegninger, som findes på de tilhørende alfabetkort.
Denne grundbog er solid med stift bind og fyldt med farverige billeder og tegninger, der dragende kalder på opmærksomhed og inviterer til dialog og refleksion. Billederne relaterer sig til de bagvedliggende billedbøger og fortællinger, og gennem de ledsagende spørgsmål forsøger forfatterne at inddrage børnene ved at spørge til deres verdener som "Kan du genkende noget fra dit liv? Hvad får billedet dig til at tænke på?" Således er både lærer og forældre godt hjulpet til ikke bare at støtte barnets sprogudvikling, men, for mig at se, også til at tale med barnet om betydningsfulde temaer i livet.
Den ene arbejdsbog, bogstavlydbogen, handler om bogstavernes navn, lyd og form og indeholder fokuserede øvelser, der styrker barnet i den viden. Rent praktisk er der nederst med småt skrevet, hvad de enkelte øvelser går ud på, så forældrene hjemme også kan hjælpe med.
Den anden arbejdsbog relaterer sig til fortællingerne og temaerne i grundbogen og inviterer eleverne til at reflektere videre med disse temaer gennem tegninger og småopgaver.
Endelig fortjener bogstavkortene med Marianne Iben Hansens herlige rim en særlig opmærksomhed. Disse tegninger og rim vil både gavne og fornøje i ethvert klasseværelse.
Efter min vurdering er børnehaveklasselæreren virkelig godt klædt på til opgaven med dette materiale. Det får min bedste anbefaling.