Anmeldelse

Hvad enhver dansker bør vide

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rip, Rap og Rups grønspættebog giver som bekendt svar på hvad som helst i en ruf og har ofte været savnet af børn og deres voksne, når hverdagens opgaver kræver sikker viden her og nu.

Dette værk, der bygger på kvalificerede udtræk af forlagets databaser, vil jeg kalde en rimelig erstatning: Her er et nogenlunde udvalg af oplysninger samlet i overskuelige afsnit om for eksempel Universet og Jorden, sundhed, historie, dagligkultur, religion, litteratur og meget mere, hvert afsnit indledt med essays af dygtige fagfolk og formidlere.

Udvalg kan altid diskuteres. I sportsafsnittet mener udgiverne, at det er tilstrækkeligt at kende fodboldklubberne Brøndby og FCK. Det bliver en lille turnering!

At man har benyttet egne databaser, indebærer selvfølgelig, at meget af indholdet er set før i andre sammenhænge. Således kan geografiafsnittets omtale af verdens lande genfindes i forlagets etbindsleksikon fra 2003, her og der gennemskrevet, men ikke altid til det bedre, når man har valgt at sløjfe detaljer.

Udstyret er fint, med stikordsregister og mange fine illustrationer, typografien smuk, og teksten kan kaperes af nogenlunde trænede læsere. Jeg har dog altid forestillet mig Grønspættebogen noget mindre, lige til at stikke i lommen. Denne fylder og vejer som en halv haveflise; man må nøjes med at bruge den på skolebiblioteket. Hvor den bør være til rådighed.