Hvis man føler sig syg, skal man blive hjemme - uanset om man mistænker influenza, covid-19 eller en anden luftvejsinfektion, anbefaler Sundhedsstyrelsen. Men retningslinjerne om test og selvisolation er ophævet.

Slut med retningslinjer: Corona er nu sidestillet med influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere selvisolation. Det sker på et tidspunkt, hvor coronasmitten stiger. Professor er kritisk over for ophævelsen.

Publiceret Senest opdateret

Engang, for ikke så længe siden, var en positiv coronatest lig med en anbefaling om selvisolation.

Nye retningslinjer for corona


* Der anbefales ikke længere at gå i isolation efter en positiv covid-19 test.

* Test for covid-19 anbefales kun, hvis man har symptomer, tilhører en af risikogrupperne og kan have gavn af tidlig behandling mod covid-19.

* Personer, som føler sig syge, skal blive hjemme. Uanset om mistanken er smitte med corona, influenza eller en anden luftvejsinfektion.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Denne vinter bliver det lidt mindre besværligt at være smittet, efter at Sundhedsstyrelsen har besluttet at sidestille coronavirus med andre sygdomme.

Anbefalingen er derfor ikke længere, at smittede isolerer sig.

"Vi står et sted nu, hvor vi kan tage nogle skridt mod at få mere normale tilstande i forhold til håndteringen af covid-19", siger Line Raahauge Hvass, der er konstitueret enhedschef i styrelsen.

"Vi gør det, fordi vi kan se, at dem, der har højest risiko for at blive alvorligt syge af eller indlagt med covid-19, faktisk er rigtig godt beskyttet af vores vacciner".

I stedet er anbefalingen at blive hjemme, hvis man føler sig syg. Uanset om mistanken er covid-19, influenza eller en anden luftvejsinfektion.

Det skal forebygge smitte med både coronavirus og influenza.

"Det er vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner. For også influenza kan give alvorlig sygdom hos ældre og kronisk syge og belaste sundhedsvæsenet", siger Line Raahauge Hvass.

De nye anbefalinger kommer på et tidspunkt, hvor der er et relativt højt antal indlagte med corona på hospitalerne. Og hvor smitten generelt stiger.

En tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der i sidste uge var 445 nye indlæggelser sammenlignet med 299 ugen før.

Og når det kommer til positivprocenten blandt coronatestede, så er den steget fra 13 procent i forrige uge til 18 procent i sidste uge.

Lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen havde gerne set, at Sundhedsstyrelsen havde beholdt retningslinjen om isolation.

"Som det ser ud lige nu, skal vi regne med at blive smittet et par gange om året, og det kan man reducere ved at vaccinere, men også ved at sørge for, at smittespredningen er knap så effektiv".

Også i Norge stiger antallet af smittede. Det fik torsdag den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet, til at betegne coronasituationen i Norge som "uforudsigelig".

Årsagen er, at de dominerende coronavarianter er dem, som i højere grad kan omgå immunitet og antistofbehandling.

Folkehelseinstituttet ser ud over tegn på flere coronasmittede også flere tilfælde af influenza og luftvejsinfektionen RS-virus.

"Det er muligt, at alle tre epidemier bliver betydeligt større i juletiden. Den samlede belastning på sundhedsvæsenet kan blive stor", hedder det i en rapport fra instituttet.

Også i Danmark vil antallet af smittede formentlig stige hen over vinteren, vurderer Sundhedsstyrelsen.

"Vi er klar over, at der hele tiden kommer nye varianter, og det kan godt være, at nogle smitter mere. Men det, vi holder øje med, er, om man bliver mere syg af det", siger enhedschef Line Raahauge Hvass.

Men forventningen er, stigningen i antal smittede bliver mindre voldsom end i de foregående vintre.

Mens kravet om selvisolation droppes, så understreger styrelsen til gengæld, at det stadig er en god idé at blive testet for corona, hvis man har symptomer og er i risiko for et alvorligt forløb.