CVU sikret

Et spinkelt flertal for uddannelsesreform

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Margrethe Vestager frygter ikke, at seminarierne skal nøle med at danne CVU, selv om Venstre truer med at lave loven om, hvis der bliver et borgerligt flertal efter næste folketingsvalg.

'Det er selvfølgelig højt spil at indgå forlig uden om de borgerlige partier', erkender hun.

'Men mange institutioner vil gerne i gang. Organisationerne og Rektorforeningen er meget optaget af det, og derfor synes jeg, det er ærgerligt, hvis udviklingen bliver hæmmet af et politisk spil', sagde Margrethe Vestager på et pressemøde, efter at flertallet for reformen var sikret.

Forliget om etablering af Centre for Videregående Uddannelser, reformen af de mellemlange videregående uddannelser og etablering af Danmarks Pædagogiske Universitet blev indgået med Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Dermed brød Margrethe Vestager med traditionen for meget brede forlig på uddannelsesområdet, og det fik Venstres Hanne Severinsen til at true med at lave reformen om, hvis de borgerlige partier får magten.

'Jeg undrer mig over, at de borgerlige partier ikke kan stemme for reformen, for vi har sikret den reelle frihed i forhold til at indgå i et CVU, og de borgerlige partier kan genkende 80-90 procent af deres krav', sagde Margrethe Vestager.

Venstres uddannelsesordfører, Hanne Severinsen, opfordrer uddannelsesinstitutionerne til at gå ind i et CVU-samarbejde, selv om partiet stemmer imod lovforslaget.

'Vi kan ikke lide, at man efter fem år skal beslutte sig endeligt til at indgå i en juridisk enhed. Vi mener ikke, der skal være fastsat nogen grænse, men at man kan fusionere, når man er klar til det. Hvis man ikke er klar til det efter fem år, skal man have mulighed for at fortsætte det løsere samarbejde', siger hun og lover, at det vil Venstre give dispensation til, hvis der kommer et borgerligt flertal i Folketinget.ipe

Det indeholder forliget

Der bliver fire måder, lærer- og pædagogseminarier, sygeplejeskoler og andre mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner kan samarbejde på i fremtiden:

- De kan fusionere straks, men bevare en selvstændig profil på de enkelte grunduddannelser. Målet er at sikre en sammenhæng mellem grund-, efter- og videreuddannelserne, samtidig med at de enkelte institutioner bliver udviklingsbaserede og forskningstilknyttede.

- De kan danne et CVU med 'betinget godkendelse' og efter fem år gøre op, om de vil fusionere eller igen være selvstændige enheder. Studiebestyrelsen kan efter de fem år kræve en spaltning inden for de næste fem år, så der i alt er ti års fortrydelsesret.

- De kan indgå i et netværkssamarbejde med et CVU om efter- og videreuddannelse, forskningstilknytning og udviklingsarbejde, og de kan senere tilslutte sig et allerede dannet CVU.

- Endelig kan man vælge at forblive enkeltstående og ikke indgå i nogen CVU-dannelse.

Desuden bliver der skabt fælles rammer for de mellemlange videregående uddannelser, der bliver indført en ny titel, 'professionsbachelor', der kan tildeles de uddannelser, der har et dynamisk samspil mellem teori og praksis.

Endelig bliver Danmarks Lærerhøjskole, Danmarks Pædagoghøjskole og Danmarks Pædagogiske Institut sluttet sammen i DPU - Danmarks Pædagogiske Universitet.