Ene men stærk?

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mærk jer spørgsmålstegnet i slutningen af titlen! Er vi stærke alene? er spørgsmålet, som denne forestilling har taget fat i. Det er med rette. Baggrunden for "Ene men stærk?" skal nemlig findes i en undersøgelse fra Aarhus Universitet, som viste, at hver fjerde ung er ensom i dagens Danmark. Det er en undersøgelse og en problemstilling, som skal tages alvorligt. Det gør duoen Munk og Pollner, som står bag dette musikdramatiske stykke på Bådteatret frem til den 19. maj og på turné til landets skoler nu og til efteråret.

Jeg kan kun anbefale at engagere duoen til især de ældste elever på jeres skole, og I skal tilmed sørge for efterfølgende debat, da ensomhed, manglende selvværd, mobning og ungdomsproblemer på ingen måde må undervurderes og bagatelliseres, men må frem i lyset. Det er livstruende, som stykket, i sin ekstreme grad, fremhæver. Det er lige til at henvise til de sidste mange års tragiske hændelser med mange døde til følge på skoler rundt om i verden (specielt i USA), og det er heller ikke rart at tænke på, at tidligere eller nuværende elever (måske på jeres skole) vælger selvmordet som udvej, fordi der ikke blev gjort nok. Ensomhed fremprovokerer frustration, som kan ende med voldelige unge - unge, der skader sig selv eller andre. Man er ikke stærk alene.

Jo, den gjorde dybt indtryk på mig, denne forestilling. Stykket er ikke pædagogisk anmassende, men tager uden omsvøb fat i ensomhedsproblematikken med meget rammende og velskrevne sangtekster med fine melodier og en jordnær dialog/monolog med enkelte veldisponerede afstikkere til det poetiske. Stephan Pollner, som står på scenen sammen med den dygtige musiker Mathias Nielsen, er overbevisende (emnet ligger ham uden tvivl dybt på sinde) og har i øvrigt en god plastisk fornemmelse for scenerummet, som han benytter til fulde. Instruktøren Rolf Heim skal have ros for sit job.

"Ene men stærk?" kan få de unge direkte i tale og kan give indblik i ensomhedens væsen. Det må ikke være tabu. Ud og op til overfladen med det! Sidst, men ikke mindst: Inviter lærerne og forældrene med!