Anmeldelse

Golden Days Kongens København

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert andet år afholdes der en historiefestival i København under navnet Golden Days, hvor man tager en bestemt periode af byens historie op. Her i september tager man udgangspunkt i Rosenborg Slots 400-års-jubilæum og kigger nærmere på, hvad byen egentlig rummer af bygninger fra den sene renæssance - samt en enkeltstående kunstgenstand, nemlig Caritas-brønden på Gammeltorv, kendt for sine guldæbler på festdage.

Hver bygnings baggrund, formål og historie er fint fortalt i et godt og forståeligt sprog med en side per bygning, og selv om pladsen til tekst således er stærkt begrænset - halvdelen af siden anvendes til en engelsk oversættelse - er det muligt at danne sig et overblik over periodens toneangivende arkitekter og få en indgang til tidens livsvilkår. Designet er smukt, selv om grafikerens leg med virkemidler går ud over indtrykket af, hvorledes bygningerne faktisk ser ud. Men så meget mere grund til at opsøge dem i virkeligheden.

Der findes velbevarede renæssancebygninger mange andre steder i landet - som Hesselagergård på Fyn eller Jens Bangs Stenhus i Aalborg. Disse er ikke nævnt, ligesom nogle af Christian 4.s hovedværker i Skåne er stedmoderligt behandlet. Det er altså ikke en håndbog i tidens bygningshistorie, nærmere en velkvalificeret turistbrochure. Men som sådan er den fremragende og må være til rådighed for eleverne i forbindelse med lejrskolebesøg eller emnearbejder.