Jul i fagene

På folkeskolen.dk har vi 12 folkeskolelærere, der med stor erfaring skriver om deres fag i folkeskolen. Vi kalder dem for vores faglige rådgivere. Nu har de hver især skrevet et blogindlæg med inspiration til juleaktiviteter i deres fag. Læs et udpluk af ideerne her.

Publiceret Senest opdateret

BILLEDKUNST
Ud med klippe-klistre og ind med blackout poetry

Med en indscannet side fra en julebog skal Sarah Uhrgaards elever skrive dystre juledigte og lave digitale kollager i faget billedkunst.

“Jeg er fan af jul, men jeg er ikke fan af klippe-klistre i mine billedkunsttimer. Derfor har jeg gjort mig selv og dig en tjeneste, så vi igen i år kan undgå at samle guirlander og klippe juletræer i vores sjældne billedkunsttimer”, skriver hun.

Du kan downloade forløbet fra Sarah Uhrgaards blog, hvis du også har lyst til at arbejde med blackout poetry, der har “en snert af Scrooges antijulehumør”.

IDRÆT
Er der et englehop i adventskalenderen?

I Trine Hemmer-Hansens adventskalender til idrætsundervisningen får eleverne fire lektioner i løbet af december, hvor de bestemmer indholdet.

“Adventsøvelsen fungerer godt, da eleverne kommer på banen. De føler som regel ejerskab, fordi de selv må vælge aktiviteten, men under det hele ligger en masse krav om indhold, som jeg udstikker. Dermed sikrer vi forhåbentlig en god proces for planlægningsgruppen og veltilrettelagt undervisning for resten af klassen samt en glædelig jul for læreren, der stolt står tilbage og betragter skuet”, skriver hun.

MUSIK
Stomp og fede rytmer med grødskeer

“Det er tid til en ny favorit, når det kommer til musik med usædvanlige instrumenter. Denne gang: grødskeen!” Musiklærer Arne Widding har planlagt, at eleverne skal spille seje rytmer til sangen “Det er risengrød” fra DR-julekalenderen “Nissebanden”.

“Det er perfekt til en rytmeleg i musik, og der er ovenikøbet en god mulighed for skabende arbejde: Hvorfor ikke lade eleverne selv finde på, hvordan der skal spilles i versene?” skriver han og har på sin blog gavmildt delt en illustration, der kan hjælpe dig og dine elever i gang med rytmerne.

DANSK
Aktantmodellen bag kalenderlågen

Trine Hemmer-Hansen har købt en tom julekalender med små skuffer i. Den skal fyldes op med gevinster eller små danskopgaver, der repeterer danskundervisningen.

“Da jeg præsenterede ideen for mine elever, kom der allerede gode forslag til indholdet”, fortæller hun. Blandt andet har eleverne foreslået, at en låge kan gemme på opgaven “tegn og forklar aktantmodellen” eller “vælg en klassekammerat, der skal give dig en snack i morgen”.

ENGELSK
How to get into the Christmas spirit

I Karin Keller Albrechtsens engelsktimer skal eleverne i december lave små video-tutorials under emnet how to get into the Christmas spirit. “Måske vil nogle grupper lave en tutorial med overskriften “10 ways to get into the Christmas spirit”, hvor de viser, hvordan de laver vaniljekranse, mens de hører julesange og drikker varm kakao med skumfiduser”, skriver hun.

Karin Keller Albrechtsen håber også at finde en venskabsklasse i udlandet, der gerne vil udveksle juletraditioner med hendes elever.

“Det vil give opgaven endnu mere værdi og autenticitet. Det vil også give anledning til netop at se og lære, hvor forskelligt vi glædes i december og fejrer juleaften i andre kulturer”.

TYSK
Nikolaus smider mandariner i støvlerne

Kender du den tyske juletradition Nikolausabend?

“Man pudser en støvle, som man om aftenen stiller i vindueskarmen. I løbet af natten, mens man sover, kommer Nikolaus på besøg og lægger en lille gave, slik, mandariner eller lignende i støvlen. Dette finder man, når man vågner om morgenen, og bliver glad”, skriver vores faglige rådgiver i tysk, Bjarne Czeloth.

Hvis du vil fejre Nikolausabend med dine elever, kan I synge julesangen “Lasst uns froh und munter sein”. Det skulle øge chancen for, at Nikolaus kommer forbi og putter en gave i støvlen.

Julepynt

Få Ditte Lander Ahlgrens kravlenisser lige til at printe og klippe ud. Hent PDF her.

MADKUNDSKAB
Et par juleeventyrlige æbleskiver

Christian Svane har omdigtet “Et juleeventyr” af Charles Dickens og taget historien med ind i køkkenet. “Den danske julemadkultur indtager rollen som Ebenezer Scrooge. Jeg, madkundskabslærer Christian Svane, indtager rollen som de tre ånder, der hjemsøger den danske julemadkultur med forskellige æbleskiveopskrifter, som kan være med til at bringe julen ind i elevernes madhjerter”, fortæller han.

Du kan læse mere om de tre typer æbleskiver – og om ånden fra fremtidens helt særlige sifonflaskeæbleskive – på Christian Svanes blog.