Anmeldelse

Det pædagogiske arbejde med Harry Potter

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Om Harry Potter står der i dette materiale: "Han er kærlighedens barn og det godes repræsentant og som sådan ikke i stand til bevidst villet ondskab ... Han ved, at der er ting, der er værre end døden, nemlig et liv i dødsangst og uden kærlighed. Og dette er romanseriens store morale". Over for ham står Voldemort som dødens, magtens, nihilismens og ondskabens repræsentant, som for enhver pris vil have magt og opnå udødelighed.

Fakta:

Titel: Det pædagogiske arbejde med Harry Potter

Forfatter: Mette Hansen

Type: Internet

Forlag: Mette Hansen

Det er de store linjer i gennemgangen af de syv Harry Potter-bøger, dette materiale beskæftiger sig med: analyser, fortolkninger, masser af henvisninger og påvisning af allusioner til mytologi, religiøse symboler og fortællinger og opgaveforslag til undervisning.

Efter en kort præsentation af forfatterskabet følger forslag til en gennemgang af "De vises sten" kapitel for kapitel med mange gengivelser af parallelfortællinger, blandt andet i forskellige religioner - og ikke mindst bibelen. Forslagene til arbejdsopgaver er meget fantasifulde. Der indgår forslag til billedkunst- og dramaaktiviteter, og spørgsmålene er først og fremmest en inspiration til efter hvert kapitel at diskutere filosofiske og religiøse spørgsmål. Der er kun i begrænset omfang litterære opgaver. Spørgsmålene er undertiden for svære, ensartede og overvældende til undervisningsbrug.

Elevopgaverne afsluttes med en multiple-choice-test efter gennemgangen af bogen, hvilket på mig virker som et antiklimaks til romanernes og de øvrige opgavers karakter.

Ondskaben, døden og skæbnen som temaer er rammen om en samlet analyse og fortolkning af hele forfatterskabet. Den når vidt omkring og er utroligt inspirerende. Forfatterens påstand om, at Harry Potter-bøgerne ikke er fantasy, men udelukkende en udviklingsroman, køber jeg ikke. De er fantasy for fuld udblæsning med en udviklingshistorie og med en indbygget moralsk budskab.

Materialet er som helhed meget inspirerende og afspejler stor viden, men en indholdsmæssig, kompositorisk og sproglig opstramning (det gælder også formelle fejl) vil i højere grad gøre det anvendeligt.

""