Skolegårdene står tomme i disse dage, og det kan godt komme til at vare længe endnu, lyder det fra eksperter.

Ekspert: Skolelukning kan vare helt til sommerferien

Forbered jer på en længere skolenedlukning. Det er budskabet fra flere eksperter. En professor i eksperimentel virologi mener, at der er risiko for, at skolerne ikke åbner på denne side af sommerferien.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er helt overbevist om, at skolerne ikke åbner igen på næste mandag. Det er fuldstændig usandsynligt på nuværende tidspunkt", siger professor i eksperimentel virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen i gårsdagens udgave af Berlingske Tidende.

"Og hvis jeg skal være ærlig, vil jeg mene, det er urealistisk at tro, at skolerne åbner på denne side af sommerferien. Der har været en debat om, hvorvidt børn kan være smittespredere eller ej, men der er nye data fra Kina, der antyder, at der er mere infektion i børnene, end vi tidligere har fokuseret på".

Bekendtgørelse klar: Nødundervisning skal tage udgangspunkt i den enkelte elev 

Også direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm vurderer, at skolelukningerne kommer til at trække ud.

"Ud fra epidemiteori kan vi ikke forvente, at det er overstået på et par uger. Det kan vi ikke", lød det fra ham i Politiken i fredags. Han understreger, at det selvfølgelig er en politisk beslutning, hvor længe skolerne skal holde lukket.

Folkeskolen.dk har spurgt Undervisningsministeriet om, hvornår man kan forvente en udmelding. Ministeriet henviser til Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og ældreministeriet, og herfra afventer redaktionen nu svar.

Sundhedsstyrelsen har sat 10. marts som epidemiens start i Danmark. Ud fra den dato siger epidemiteori, at epidemien burde toppe to uger efter påske. Men Søren Brostrøm siger, at det stadig er for tidligt at vurdere udviklingen.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal siger, at skolerne forbereder sig på, at skolelukninger fortsætter.

"Det vil undre mig meget, hvis vi kommer i gang på skolerne igen på næste mandag", siger Claus Hjortdal til Politiken.

DLF til lærerne: Brug cirkulæret for sund fornuft i nødundervisningen

Efter offentliggørelsen af denne artikel har statstministeren holdt pressemøde:

Regeringen forlænger skolelukninger til efter påske 

Læs mere

Berlingske Tidende: Professor kommer med dyster forudsigelse: Sålænge vil Danmark være lukket

Politiken:  Sundhedsstyrelsens direktør: Forbered dig på en langepidemi