Debat

Bill Gates vil redde folkeskolen

Det amerikanske uddannelsessystem bliver for tiden udsat for hård kritik, ledt an af Microsoft stifteren Bill Gates. Gates har indtil videre brugt 3 mia. kroner på at skabe opbakning til tiltag som præstationslønning af lærere og strømlining af pensum på tværs af alle skoler i landet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da folkeskolereformen trådte i kraft rundt om i landet for snart en måned siden, stod de danske lærere op til omvæltninger de ikke har set magen til i mange år.

En stor portion af drivkraften bag de danske politikkeres reform-trang skyldtes en skepsis eller ligefrem utilfredshed med folkeskolen tilstand, ofte baseret på undersøgelser som fx OECD’s PISA, der forsøger at kvantificere og måle elevernes og derved undervisningens faglige niveau. Den slags skepsis er de danske lærere og den danske folkeskole ikke alene om at være udsat for.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Lærerne på den anden side af Atlanten er i samme båd

I USA raser for tiden en anspændt debat omkring fremtiden for den amerikanske folkeskole. En række kritiske politikere og meningsdannere anser ikke blot den amerikanske folkeskole, men det amerikanske uddannelsessystem, for at være i stykker. Og de har løsningerne klar.

Langt flere skal gennemføre en uddannelse, mener de, og for færre penge. Skolerne skal ikke regne med flere penge fra det offentlige, men tværtimod skære yderligere ind til det ben, mange ellers mener er ved at være gnavet over. Og de skal forbedre en række målbare forhold, som hvor mange der består deres eksaminer og gennemfører en uddannelse, ellers skal deres statsstøtte fratages.

Lærerne skal måles på den specifikke værdi de bringer til deres skole eller institution, og lønnes efter hvor godt deres elever og kollegaer mener de gør deres arbejde. Dem der ikke er effektive skal fyres.

Pensum i alle fag skal strømlines på tværs af alle stater, således at alle elever undervises i nøjagtigt det samme materiale, og kvaliteten hos den enkelte elev nemmere kan måles og forbedres. Og lærerne skal trænes i det faste pensum.

Bill Gates vil redde den amerikanske folkeskole

En af de største fortalere for den slags tiltag er Microsoft grundlæggeren Bill Gates. Gates har de sidste to årtier, gennem sin private fond med en pengekasse på omtrent 250 mia., gjort det til sit kald at forsøge og redde det amerikanske uddannelsessystem.

Med heftige summer (indtil videre i omegnen af 3 mia. kroner) betaler han på den ene side skoler for forsøg der afprøver mange af de her kontroversielle tiltag, og på den anden side en lang række amerikanske medier for at skrive positive historier om selvsamme tiltag.

Men det har vist sig svært at købe sig til national enighed, og specielt de amerikanske lærere er ikke tilfredse med de mange reformforslag.

De mener Gates og kritikerne fuldstændig overser kvalitet i undervisningen og elevernes faglighed til fordel for kortsigtede og tekniske løsninger, at debatten er blevet kidnappet af en række meningsdannere uden praktisk erfaring eller ansvar overfor elever, og at store private fonde som Gates fonden står bag i forsøg på at manipulere befolkningen og drive det amerikanske uddannelsessystem på afveje.

I Danmark havde alle svært ved få armene ned da A.P. Møller Fonden sidste år gav 1 mia. til en ’endnu bedre folkeskole’, som skoler og kommuner kunne søge om at få del i. I modsætning til i USA ser det ud som om at fordelingen af de midler ikke trækker i nogen tydelig politisk eller reform-orienteret retning, men derimod rent faktisk kan være med til at styrke den danske folkeskole og de danske lærere. Det skal vi nok være glade for.

Powered by Labrador CMS