Flere elever i klasserne og 4 lektioner undervisning mere til lærerne er nogle af de emner Dansk Skoleforening i Sydslesvig og Dansk Lærerforening skal forhandle på et møde 6. december. Arkivfoto.

45 lærerstillinger i fare i Sydslesvig

Skoleforeningen i Sydslesvig mener som arbejdsgiver, at lærerne kan undervise fire-fem lektioner mere om ugen. "Vi er ikke enige i de tal", siger formand for Dansk Lærerforening i Sydslesvig, Niels A. Nielsen. Parterne mødes 6. december for at forhandle.

Publiceret

Dansk Skoleforening ogSydslesvig

 Dansk Skoleforening for Sydslesvig står bag driften afomkring 46 danske skoler og 57  danske børnehaver ogvuggestuer i Sydslesvig med cirka 5.600 elever og 2500 børn idagtilbud. I Flensborg og Slesvig by findes danske gymnasier(Duborg-Skolen og A.P. Møller Skolen)

Skoleforeningen blev oprettet den 5. maj 1920 under navnet DanskSkoleforening for Flensborg og Omegn. Formålet var at opbygge etdansk skolevæsen od dermed at sikre dansk skolegang for børn afdansksindede forældre. Før 1920 var det i Tyskland ikke tilladt atundervise på dansk.  Dansk Skoleforening modtager penge frabåde Tyskland og Danmark. Kilde: Dansk Skoleforening

 

nedlæggelse af 45stillinger  

På hjemmesiden hos Dansk Lærerforening i Sydslesvig kan manunder Fagligt Nyt med overskriften "Skoleforeningen  vil sparelærerstillinger" blandt andet læse følgende om følgende omudspillet fra Skoleforeningen Direktør Lars Kofoed-Jensen har i går(medio nov., red) meddelte  Driftsrådet, at man agter atreducerelærerstaben med 45 stillinger over de næste 4 år.Pågymnasieområdet skal der nedlægges 15 stillinger. Der vil derforblive iværksat en slagsansættelsesstop.  Det er planen, atstillingerne  nedlægges i forbindelse med naturlig afgang. Dukan læse mere om den bebudede sparerunde på hjemmesiden her.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

45 stillinger er i fare for at blive nedlagt. Lærerne skal undervise 4-5 lektioner mere om ugen, skoler kan lægges sammen og klassekvotienten kan hæves.

De ubehagelige løsninger findes, men Skoleforeningen i Sydslesvig og Dansk Lærerforening i Sydslesvig er slet ikke enige om de tal, der ligger til grund for en større sparerunde, som er meldt ud fra Skoleforeningen, der driver skole i Sydslesvig.

Skoleforeningen har meldt ud, at der over de kommende fire år formentlig skal nedlægges 45 stillinger, men foreningen håber, at det kan ske ved naturlig afgang. Skoleforeningen vil gerne have lærerne til at undervise mere og er kommet frem til at 4-5 lektioner mere om ugen er rimeligt.

Dette er formand for Dansk Lærerforening i Sydslesvig, Kreds 163,  Niels A. Nielsen ikke enig i.

"Vi har set på tallene, og vi kan ikke komme frem til, at lærerne skal kunne undervise 4-5 lektioner mere om ugen. Vi har blandt andet talt med kredse i Sønderjylland, hvilket bestyrker os i, at Skoleforeningen har arbejdet med et for højt undervisningstimetal i folkeskolen i Danmark i sine sammenligninger", siger Niels A. Nielsen.

 

Baggrunden for de dystre udsigter er ifølge Skoleforeningen, at indtægterne fra både Tyskland og Danmark stiger langsommere end udgifterne. Dansk Skoleforening fungerer reelt som en slags kommune, der sørger for institutionsdriften for dagstilbudsbørn og elever i Sydslesvig. 

Skoleforeningen: Vi skeler til lov 409

 Direktør Lars Kofoed-Jensen fra Skoleforeningen siger til folkeskolen.dk:

 "Groft sagt skal Skoleforeningen sørge for driften fra vuggestue til studenterhue, og vi kan alts se, at vores indtægter fra det offentlige i Danmark og Tyskland stiger langsommere end udgifterne", siger han.  

Direktøren Lars Kofoed-Jensen siger til folkeskolen.dk, at han har skelet til udmøntningen i Danmark af Lov 409 om lærernes arbejdstid, selv om han på ingen måde ønsker "fuld udrulning" af Lov 409 med eksempelvis fuld tilstedeværelse på skolerne.

"Vi mener dog, at lærerne hos os kan undervise 4-5 lektioner mere om ugen,  men vi vil gerne se på de tal  sammen med lærerkredsen igen, siger Lars Kofoed-Jensen. 

DLF: Lad jer ikke inspirere af Danmark

Formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen mener, at det er en rigtig dårlig ide, at Skoleforeningen lader sig inspirere af noget, der ikke fungerer ret godt.   "Det er en rigtig dårlig ide, at en arbejdsgiver kigger på Danmark og kigger på Lov 409 og på flere undervisningstimer til lærerne som et mål i sig selv. Det, der er sket i Danmark er, at man har indført arbejdstidsregler med lov og nægter at forhandle. Det har givet en enorm stor mistillid", siger Gordon Ørskov Madsen og remser nogle af de problemer, som han ser i folkeskolen, op:  

"Der er svigtende opbakning til folkeskolen. Både fra lærernes og forældres side. Der er flere forældre, der sætter deres børn i privatskole. Andelen af lærere med en læreruddannelse falder. Der er flere forældre, der sætter deres børn i privatskolen", siger han. 

Formand Niels A. Nielsen fra Dansk Lærerforeninger siger, man aldrig tidligere har oplevet en besparelse i en størrelsesorden, hvor der hvert år i fire år skulle forsvinde 10-12 lærere fra staben.

Kreds 163, som Dansk Lærerforening i Sydslesvig også hedder, har aftalt at mødes med Skoleforeningen den  6. december.