Der bliver noget større afstand mellem stolene, når Lærerforeningens 2020-kongres går i gang kl. 10.30 i Falkoner Salen på Frederiksberg.

Lærerkongres med formandsvalg og overenskomstkrav - følg den her

Coronapandemien sætter et markant præg på dette års kongres i Danmarks Lærerforening. Men tre punkter trænger sig så meget på, at Lærerforeningen har besluttet, at de skal behandles. Kravopstilling til overenskomsten, arbejdstidsaftalen og valg af ny formand. Følg kongressen live her fra kl. 10.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kl. 10 onsdag formiddag (rettet, red.) byder Anders Bondo Christensen velkommen til sin sidste kongres som formand for Danmarks Lærerforening. Når de 300 delegerede rejser sig sidst på dagen, har de som dagens sidste punkt valgt en ny formand for Danmarks Lærerforening. På et tidspunkt var der fire kandidater, men med mindre nogen helt ekstraordinært melder sig på dagen, står valget mellem de tre hovedstyrelsesmedlemmer Anders Liltorp, Gordon Ørskov Madsen og Morten Refskov.

Valgmøde: Tre kandidater med fælles drømme for Danmarks Lærerforening 

Men formandsvalget er som nævnt dagens sidste punkt. Inden da skal de delegerede diskutere implementeringen af den arbejdstidsaftale, som et flertal af lærerne for nylig vedtog, og som betyder, at lærerne næste år igen arbejder under aftalte arbejdstidsvilkår.

Fællesmøder om arbejdstidsaftalen bliver virtuelle 

Hovedstyrelsen har lagt op til en vedtagelse af, hvordan Lærerforeningen vil arbejde med at implementere aftalen på alle niveauer, så en række mål indfries. Blandt andet, at lærerne oplever et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse, og at lærerne som kollektiv har indflydelse på ledelsens prioriteringer af lærernes arbejdstid.

DLF i Egedal: Lærerne bør kunne stige i løn i 16 år 

Og så skal DLF udtage de krav, som man vil tage med videre til forhandlingerne om næste års overenskomst. Hovedstyrelsen forventer, at den økonomiske situation som følge af pandemien betyder, at der er ret få midler at forhandle om. Derfor er udspillet herfra, at man prioriterer ét krav, nemlig at sikre lærernes realløn de kommende år. Der er dog også kommet et par forslag fra lokale lærerkredse - Egedal foreslår et længere lønforløb, så man også stiger i løn efter 16 år som lærer, og Gentofte foreslår, at man kræver ret til løn, hvis man må sygemelde sig, fordi man har mistet et barn.

Gentofte-kreds vil have rettigheder til forældre, der mister et barn 

Du kan følge live-streamingen af kongressen nedenfor (streamingen begynder kl. 10), og Folkeskolens redaktion dækker også punkterne løbende på folkeskolen.dk

Læs mere

Følg valgkampsdebatten