Afgiften på nødder stiger
Folketinget har besluttet at hæve afgiften på nødder med 25 procent. Begrundelsen er at øge folkesundheden. Men den begrundelse holder ikke, mener flere, og den højere afgift vil få forbruget af nødder til at falde.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Afgiftsforhøjelsen på nødder sker samtidig med at afgiften på sukkerholdige varer bliver sat op. Men der er ingen sundhedsmæssig belæg for den højere afgift på nødder, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitet.
"Det er meget uhensigtsmæssigt, for hvis man skulle se på det på en fornuftig måde, burde nødder og mandler falde ind under frugt og grøntsager", siger til han fagbladet Ingeniøren.
Han vurderer, at den forhøjede afgift vil få danskerne til at købe færre nødder, og det er uheldigt, for forskning viser blandt andet, at nødder forebygger hjertekarsygdomme.
Ministeren begrunder afgiften med sundhedshensyn
Også industrien har kæmpet imod afgiften.
"Det er bekymrende og bemærkelsesværdigt, at der pålægges øgede afgifter på nødder, mandler m.m., da disse produkter har et højt indhold af det såkaldt sunde, umættede fedt, og er et sundt og nærende alternativ", skriver Dansk Erhverv i et høringssvar.
Skatteminister Kristian Jensen begrunder den forhøjede afgift med, at sundhedsmæssige argumenter.
"Hensigten med forhøjelsen af chokolade- og sukkervareafgiften har været at lave en generel afgiftsforhøjelse og dermed reducere det samlede danske forbrug af chokolade og sukkervarer, herunder også af de råvarer, som indgår i produktionen af disse produkter, samt indhente provenu til nedsættelse af indkomstskatterne. Det har ikke været hensigten at ændre lovens nugældende anvendelsesområde eller at ændre den forholdsmæssige fordeling af afgifterne i loven", skriver han i et svar til Folketingets Skatteudvalg.