Regeringens opfordring om undervisning i stamklasser har udfordret musikundervisningen på valgfagshold.

Musiklærerforeningen: Aflysning af afgangsprøve er den rigtige beslutning

Nervøsitet for lærerflugt fra musikfaget gør, at formanden for Musiklærerforeningen ikke tøver med at kalde regeringens aflysning af den obligatoriske afgangsprøve i musik den rigtige løsning. Hun håber, at afgangsprøven kan justeres i løbet af det kommende år.

Publiceret

Toårige valgfag

Alle elever skal vælge mindstét toårigt praktisk/musisk valgfag, der afsluttes med enobligatorisk afgangsprøve i 8. klasse. Den politiske aftale blevindgået i 2018. Den første obligatoriske afgangsprøve skulle væreafholdt sidste år, men blev på grund af corona aflyst. Nogleklasser har været til afgangsprøven i december - januar i detteskoleår. Men afgangsprøven i valgfagene er aflyst til sommer.De praktisk/musiske valgfag er håndværk og design,billedkunst, musik og madkundskab.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er den helt rigtige beslutning, der er blevet truffet. Den stemmer ikke overens med det, vi var gået til ministeriet med. Vi ønskede jo, at man selv kunne vælge på skolen, om afgangsprøven skulle gennemføres eller ej. Men jeg tror faktisk, at aflysningen er den rigtige løsning", siger formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen og forklarer, hvorfor endnu en aflysning af den nye obligatoriske afgangsprøve i musik efter hendes mening er den rigtige beslutning:

"Jeg har været bekymret for, hvordan vores valgfag ville se ud de kommende år. Om lærerne ville løbe skrigende væk fra faget i fagfordelingen. Vi har brug for, at der er nogle, der vælger faget. Jeg har simpelthen været bekymret for, om nogle ville knække halsen på det her. For der har været for få timer til faget mange steder".

Hun kan godt se en idé i, at lærere der ønsker at gennemføre en prøveeksamen til sommer, gør det.

"Men kun hvis de har lyst og energi til det", siger Karen Johansen.

Stor ærgrelse hos idrætslærere efter aflysning af idrætsprøven 

 

Mange musiklærere ønsker afgangsprøven aflyst

Brug for justeringer

Hen mod foråret vil hun sætte sig ned sammen med formændene for de faglige foreninger for billedkunst, madkundskab og håndværk og design og se på, om der er noget ved eksamensformen i de praktisk-musiske fag, som måske skal justeres.

Hun håber, at erfaringerne fra musiklærernes undervisning og prøveforberedelse til valgfaget de sidste to år kan bruges til at skabe en bedre prøveform. 

"Jeg håber, at vi kan sige, at nu starter vi på ny. I det håber jeg, at vi kan få justeret på de ting, der skal justeres på. Eksempelvis vil vi gerne have justeret på gruppestørrelsen, som er meget lille. Jeg håber, at de erfaringer, vi har fået i de måneder, vi har undervist og kigget i prøvevejledningen gør, at vi kan justere".

"Lige nu er prøven meget smal, forstået på den måde at den primært lægger op til rytmisk sammenspil i bandform med trommer, bas, guitar, klaver og sang, det kunne vi godt ønske bliver bredere".

Politikere bøjer sig for pres og mindsker antallet af prøver til sommer

Opfordring til skolerne: Fordel timerne over to år

Hun tror også, at der er behov for opfordring til skolerne om at planlægge undervisningen, så den bliver fordelt over de to år - 7. og 8. klasse - hvor eleverne kan have valgfaget.

"Vi skal kigge på en vejledning til skolerne om, at timerne ikke bliver lagt sammen, men bliver spredt hen over to år. For der er udfordringer ved, at der går for lang tid mellem, eleverne har faget. Det er skolerne, der tilrettelægger timerne, men vi vil gerne arbejde for at give dem råd og vejledning", siger Karen Johansen.