Fysik/kemi
0   9

Fang kvarker og lær kvantefysik med Karinas nye app

Kvante Karina har sin egen youtube-kanal, hvor hun finder løsninger på problemer i kvantefysikkens verden. Siden hun begyndte at youtube i 2017, er hun blevet oversat til 11 sprog, og nu kan de unge via en app fange kvarker fra Karinas værelse.

Quantum Kate, Karina Cuántica eller Kvante Karina er en animeret teenager med kæreste og bedste-veninde, som går hun op i mode og i fysik. På sin youtube-kanal fortæller hun om atomer og kvantefysik i helt korte animationsfilm. Det sker fra kvantebanditternes website, hvor Karina er maskot. Hun er skabt af Francesco Sannino, professor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci og leder af CP3-Origins på Syddansk Universitet i samarbejde med et reklamebureaus animatorer, der også står bag succesen Ternet Ninja.

Jagt på kvarker

Den første video blev udsendt i 2017 og nu inviterer Kvante Karina så til jagt på kvarker fra sit værelse. Kvarker i mange farver dukker op, når man bevæger sin telefon rundt, og så handler det om at forbinde to eller tre kvarker ved at trække strenge mellem dem for at skabe nye partikler. Jo flere partikler, man opdager, desto flere kvarker får man adgang til.

"Vi syntes, der manglede et element hvor de unge selv har mulighed for at være aktive. I stedet for passivt at kigge på, er de selv i gang med at opdage. Og selv om spillet ikke er ligesom den virkelige verden, så lærer de alligevel noget om, hvordan det fundamentale i partikler fungerer", fortæller Francesco Sannino i en pressemeddelelse om den nye app.

Artiklen fortsætter under banneret

"Tegnefilm kan noget helt særligt, når man arbejder med formidling - og især når man skal forklare svære emner. Med Kvante Karina har vi for eksempel mulighed for at vise ting, som er tæt på umulige at vise rent visuelt i praksis - om det så er at forklare, hvordan sorte huller opstår eller i detaljer at beskrive et superspalte eksperiment, så kan man i animationen lege med det visuelle udtryk på måder, man ikke kan, når man står ved en tavle. Tingene bliver levende, og det er dét, der gør det spændende at lære noget nyt".

På websitet er der undervisningsmaterialer til kvantefysik fra 4.-9. klasse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.475 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.872 andre er allerede tilmeldt