Fravær
1   30

14.400 elever forventes at blive ramt af ny fraværsstraf

To dage efter at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil besluttede at fastholde straffen for familier, der har børn med over 15 procents ulovligt fravær i skolen, viser en ny beregning fra ministeriet, at straffen vil ramme mange flere end forventet.

Dobbelt så mange elever som hidtil forventet vil blive ramt af den nye fraværsstraf, viser en ny beregning fra Børne- og Undervisningsministeriet. 

Fraværsstraffen, som børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil underskrev forleden, betyder, at familier, der har børn med over 15 procents ulovligt fravær i skolen, vil få taget børnechecken fra dem i de kvartaler, hvor eleverne har for højt fravær.

Artiklen fortsætter under banneret

Under forhandlingerne til den nye fraværsstraf i starten af 2018 blev det oplyst, at 5.600 elever ville blive ramt af den nye lov. Men den beregning har vist sig at være forkert, da tallet dækker over, hvor mange elever, der har over 15 procents fravær på et helt år, og ikke per kvartal, som bliver gældende for fraværsstraffen.

Derfor har Børne- og Undervisningsministeriet regnet på, hvor mange elever der i skoleåret 2017/2018 havde mere end 15 procents fravær i kvartalet. Og nu forventer ministeriet i stedet, at 14.400 elever vil blive ramt. 

Ministeriet oplyser også, at der nu er igangsat en gennemgang af beregningsgrundlaget, hvor de økonomiske konsekvenser bag aftalen skal revurderes. 

Derefter vil partierne bag ghettopakken, som fraværsstrafreglen er en del af, blive inviteret til en snak om, hvorvidt der skal ændres i lovgivningen omkring fraværsstraffen.

Det betyder, at bekendtgørelsen til den nye fraværsstraf bliver forsinket. Men Børne- og Undervisningsministeriet forventer, at den stadig vil være klar inden næste skoleår.

Stadig flertal efter valget

Fraværsstraffen var en del af ghettopakken, der blev vedtaget i 2018 af partierne i VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Men da store dele af folkeskoleområdet normalt kræver støtte fra hele forligskredsen, der også omfatter SF og Radikale Venstre, blev kompromisset, at fraværsstraffen og de obligatoriske sprogprøver først kunne træde i kraft, hvis der stadig var politisk flertal for aftalen efter folketingsvalget.

Derfor har det for indtil to dage siden været uvist, om fraværsstraffen ville blive en realitet. Men det har Pernille Rosenkrantz-Theil besluttet, at det bliver den.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ