Ledere og lærere i Randers er dybt uenige om arbejdstid

Hvis man skal tro Skolelederne i Randers, er striden om arbejdstidsaftalen i den østjyske kommune blevet fremstillet helt forkert, og den lokale lærerforening er godt i gang med på et mangelfuldt grundlag at sætte skolens ry og rygte på højkant.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Retorikken i de indlæg, der har været iFolkeskolens medier og andre steder har været meget ensidig, og har fremstillet det, som om Randers Kommune ikke har villet forhandle. Jeg har selv siddet med ved bordet og ved, at det ikke er sådan, det er foregået", siger Peter Nellemann.

Han er formand for Skolelederforeningens lokale afdeling og på sine medlemmers vegne meget utilfreds med lærernes måde at fremstille forløbet.

"Lærerforeningen har på intet tidspunkt talt om, hvad alternativet kunne være til en A05-aftale. Man har bare sagt: Vi kan ikke få den aftale, som vi gerne vil have, derfor er vi tvunget til en mødeplansaftale. Rent faktisk er der endt med, at det kun er gået sådan på 11 skoler. Resten har fået en lokalaftale eller en helhedsaftale", siger Peter Nellemann.

Gerne finde løsninger

Randers Kommune har gerne villet være med til et finde lokale løsninger, og kommunen har også været parat til at slække på kravene til, hvor meget det maksimale timetal skulle sættes op. Det sidste bud i forhandlingerne blev en nedsættelse af omregningsfaktoren til 2,17 og en fælleserklæring om, at man lokalt skulle lave aftaler, så lærerne blev så lidt presset, arbejdsmæssigt, som muligt

"Intet af det er kommet med, når lærerforeningen har udtalt sig og sagen har været dækket iFolkeskolen. Dermed er debatten blevet skævvredet. Det er ikke ordentligt og giver et forkert indtryk af, hvad der er foregået", siger skoleledernes lokalformand.

Kurt Sørensen er formand for Randers lærerforening og lodret uenig med skolelederne.

"Vi blev stillet over for et oplæg, der krævede en voldsom reduktion af vores faktor. Da vi gik i gang med at forhandle, ville kommunen ikke være med til at finde steder, hvor der kunne skæres ned. Det skulle være et rent cut. Nu har vi så fået en A05 aftale, hvor Kommunernes Landsforenings konsulenter har rådgivet og presset skolelederne til at udnytte aftalen til den yderste grænse og lidt mere. Det er en præcis beskrivelse af situationen", siger Kurt Sørensen.

Han mener, at der er langt flere skoler på mødeplan end de otte, som Peter Nellemann er nået frem til.

"11 skoler er på en helhedsaftale. Nogle af aftalerne omfatter undervisning, mens andre kun har opgaver uden for undervisningen med. På de resterende 17 skoler er der nogle af skolerne, der har nogle få akkordaftaler, mens andre slet ikke har nogle aftaler".

Ingen vilje

At kravene til det maksimale timetal i sidste ende blev mindre er ifølge lærernes formand rigtigt, men der var stadig ikke vilje til at skære på nogle områder.

"Randers Lærerforening vedkender sig sin del af ansvaret for at indgå aftaler, der sikrer gode arbejdsforhold, men det har givet store problemer at indgå lokalaftaler, fordi kommunen og KL med hård hånd er gået ind og har ændret på de oplæg, der er kommet fra leder og tillidsrepræsentant på de enkelte skoler. Derfor er vi endt, hvor vi er", siger Kurt Sørensen.

Peter Nellemann opsummerer sådan her:

"Lærerforeningen vurderede, at det var bedre for lærere og børnehaveklasseledere at arbejde efter en A05-aftale end en A08-aftale, hvor der skulle undervises op til en halv lektion ekstra om ugen. Derfor har lærerforeningen et ansvar for lærernes arbejdsforhold. Det kan man ikke løbe fra."