Debat

Alle børn fortjener en chance.

Alle børn har brug for relationer til voksne. Alle børn har brug for at blive lyttet til. Desværre er det langt fra alle der har de muligheder, men er det rimeligt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når jeg ser tilbage på min egen barndom, tænker jeg mest af alt på positive minder. Jeg tæn-ker på ture til stranden med vennerne. Jeg tænker på ferier med familien, hunden og alt hvad der hører med.  Men hvad der også har gjort at jeg i dag kan tænke tilbage på fortrinsvist positive minder, og for den sags skyld er endt et sted hvor jeg i dag faktisk kan tillade mig at drømme stort, og sætte ambitiøse mål, er noget der faktisk ikke har ret meget med mig at gøre. Faktisk vil jeg gerne tilskrive en stor del af den ære til de voksne, der i sin tid har støttet mig Dem der har taget sig tid til at lytte når alt i hele verden har virket fejlslagent eller uoverskueligt. Og dem der har udtrykt et ”godt gået”, når tingene er gået glat. 

Men desværre er det langt fra alle børn der er så heldige. Alt for mange børn oplever ikke at have nogen at tale om tingene med, og tilsvarende ender alt for mange unge i sociale pro-blemer. Her bærer manglende nære relationer til voksne formentlig en stor del af skylden.

Og ja, her er der allerede en række gode initiativer, der er blevet sat i søen. Deriblandt Børns Voksenvenner og Børnetelefonen. Men for at løse den her udfordring kræver det mere end telefonsamtaler og frivillige. Det kræver at alle børn kan skabe personlige relationer med en voksen, der har tid til at lytte til dem. Og her bliver vi som nødt til at skride ind og ansætte flere pædagoger i folkeskolerne, der ikke skal undervise, og dermed har tid til de børn og unge der ikke føler at de har nogen at gå til, når det bare ikke kører. Og ja, det kommer bestemt ikke gratis, men for at sætte tingene lidt i perspektiv har vi lige brugt 161 millioner på et nyt IT-System til domstolene, mens mange kommuner bruger milli-oner på kulturhuse, lystbådehavne, og friluftsbade. Om disse projekter er en god prioritering skal jeg ikke gøre mig til dommer over, men til sammenligning ligger den gennemsnitlige års-løn for en uddannet pædagog cirka 336.000 kroner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

I stedet for prestigeprojekter der kun gavner få, bør vi satse på vores fremtid, nemlig vores børn og unge, særligt dem der måske ikke har fået den letteste start på livet.                                                                                                     For alle børn og unge har potentiale, og fortjener en ærlig chance.