Holstebro Kommune
3   61

Børnehaveklasseleder fyret for at overlade elever under forældreopsyn på bus

I forbindelse med en fødselsdag tog eleverne i en børnehaveklasse en bus med forældre ombord men uden børnehaveklasselederen. Det har nu kostet hende en fyreseddel efter 21 års ansættelse ved Vinderup Skole i Vestjylland. Kollegaer og forældre kræver hende genansat.

Børnehaveklassen på Vinderup Skole havde fri klokken 13:30, men klokken 12:00 blev de hentet med bus og fragtet til en børnefødselsdag i selskab med forældre til elever i klassen. Børnehaveklasselederen tog ikke med bussen.

Det har nu kostet hende en fyreseddel efter 21 års ansættelse på skolen. I første omgang fik børnehaveklasselederen før sommerferien at vide, at hun var opsagt per 1. januar 2019. I fyringen henviser Holstebro Kommune til den såkaldte tilsynsforpligtelse.

Kommunen har senere overdraget sagen til KL, og dagen efter det skete, blev beskeden ændret til, at læreren er fritaget fra tjeneste med øjeblikkelig virkning.

Opsigelsen, mener Danmarks Lærerforening, er en meget hård sanktion. Forældrene havde ifølge foreningen givet tilladelse til, at børnene måtte køre med bussen, og derfor er der ifølge advokatfuldmægtig i DLF Camilla Bengtson ikke sket en tjenesteforseelse.

Artiklen fortsætter under banneret

"Selv hvis det er en tjenesteforseelse, er det ikke så alvorligt, at det skal medføre en afskedigelse af en vellidt børnehaveklasseleder med 21 års ansættelse i kommunen. Der er simpelthen ikke proportionalt", siger hun. DLF har indbragt sagen for Afskedigelsesnævnet.


DLF: Hun bør forblive på skolen

Den oprindelige aftale mellem DLF og Holstebro Kommune var, at læreren skulle arbejde videre indtil nytår, og hvis Lærerforeningen inden da får medhold i sagen, så skulle børnehaveklasselederen forblive ansat på skolen.

"Det er normal praksis, at man arbejder i opsigelsesperioden, indtil sagen er afgjort, men også her har kommunen altså øget sanktionen mod læreren markant ved at fritage hende fra tjeneste med øjeblikkelig virkning", siger Camilla Bengtson.

I forbindelse med sagen har DLF fået aktindsigt. Her har man modtaget Holstebro Kommunens version af hændelsesforløbet, men halvanden af de to sider er vurderet fritaget fra aktindsigt og streget ud.

Den beslutning har Lærerforeningen anket til Ombudsmanden, der træffer afgørelse inden 14 dage.

Protester fra kollegaer og forældre

Samtlige kollegaer på skolen har sendt et brev til borgmester i Holstebro H.C. Østerby, hvori de bakker den fyrede kollega op.

"Alle lærere på Vinderup Skole støtter op om [den fyrede lærers] faglighed, personlighed og engagement på skolen. Vi har fuld tillid til [læreren] og hendes virke på Vinderup Skole", lyder det ifølge Dagbladet Holstebro-Struer i brevet, som fortsætter:

"Vi føler, at det kunne have været hvem som helst af os andre, der kunne have stået i en lignende situation, idet der på skolen ikke ligger nogen retningslinjer, der klart beskriver, at det [læreren] har gjort, skulle være forkert".

Også flere af elevernes forældre ønsker fyringen trukket tilbage og overvejer nu at arrangere en demonstration.

"Vi vil beholde hende. Det vil vi bare, og vi bliver ved med at kæmpe, til vi vinder. Jeg synes, at de har behandlet hende rigtigt, rigtigt grimt", siger en af forældrene, Helga Sloth, til TV Midtvest.

Skolelederen har forladt sit job

I går, mandag, meddelte skolechef i Holstebro Kommune, Thomas Born Smidt, via skolens intranet forældre og elever, at skolelederen på Vinderup Skole stopper med øjeblikkelig virkning. Det sker ifølge både skolechef og skoleleder efter gensidig aftale.

I beskeden fra skolechefen står der, at den nu forhenværende skoleleder vurderer, at hun i den aktuelle situation ikke har mulighed for at udøve sit ledervirke på skolen.

En forældre ser skolelederens afgang som en sejr i forbindelse med forældrenes protest mod fyringen.

"Det her er den første sejr. Så mangler vi kun én mere. For sagen om den fyrede lærer er jo ikke glemt", siger Tommy Kjærside, hvis datter mandag skal starte i børnehaveklasse på Vinderup Skole, til Dagbladet Holstebro-Struer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
607 andre er allerede tilmeldt