Debat
1   1

Bør vi have lige så meget praktik som i Holland?

I går havde vi besøg af nogle lærerstuderende fra Holland. De har mere end 10 gange så meget praktik som os.

I går havde vi besøg af nogle lærerstuderende fra Holland. Det var hyggeligt og under undervisernes præsentationer af læreruddannelsen blev praktikken bragt op. De hollandske studerende fortalte om deres praktik. De har 2 hele dage (mandag og tirsdag) om ugen i 32 uger om året, plus 8 5-dagsuger - hvert år. De har altså 416 fuldtidsdage (cirka 83 fuldtidsuger) i løbet af deres 4-årige uddannelse. 

Til sammenligning har vi 6 uger om året, på 3 af vores 4 år. Vi har altså 18 uger i alt, med omkring 8 lektioner om ugen hvor vi står i rollen som lærer. Det giver i omegnen af 144 lektioner, svarende til cirka 6 fuldtidsuger. 

Lad os lige holde det op mod hinanden: 83 mod 6 fuldtidsuger. Det betyder at de hollandske lærerstuderende i løbet af deres uddannelse har 10-15 gange så meget praktik. Eller sagt på en anden måde: 52 % af deres uddannelse er praktik, sammenlignet med vores cirka 4 %. Gad vide hvad der er bedst når ideen er at uddanne dygtige praktikere? Er det bedre at have cirka 50 % teori og 50 % praktik eller at have i nærheden af 96 % teori og 4 % praktik? 

Det forekommer indlysende at to så vidt forskellige dispositioner umuligt kan være lige gode. Bør Holland lære af os eller bør vi lære af dem? 

Artiklen fortsætter under banneret

En hollandsk studerende spurgte: Hvorfor har de danske lærerstuderende så lidt? Forklaringen var at det ville være for dyrt at give os mere praktik, da vores uddannelsesinstitution betaler praktikskolerne. Det vidste jeg godt. Men hvorfor er det egentlig sådan? Hvis jeg var praktiklærer ville jeg med glæde lade en lærerstuderende stå for undervisningen mens jeg sad på en stol og observerede, uden at få ekstra betaling. Burde det ikke være muligt at skabe nogle bedre aftaler mellem læreruddannelserne og praktikskolerne, så vi kan tage et vigtigt skridt i retning af at gøre læreruddannelsen en forberedelse ikke kun til den akademiske verden, men også til folkeskolens hverdag?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
175 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt