Socialdemokraterne
2   2

Dagen derpå: Socialdemokratiet vil forny den danske model

De netop overståede overenskomstforhandlinger viser, at der er brug for ændringer i den danske arbejdsmarkedsmodel. Derfor vil en S-regering sammen med arbejdsmarkedets parter forny den danske model, fortæller formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen.

For første gang kommenterer Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen de netop overståede overenskomstforhandlinger. Det skete på et pressemøde mandag eftermiddag oven på en storebededagsweekend, hvor der er blevet indgået forlig på både det statslige, kommunale og regionale område. Og selvom det langstrakte og intense forløb foreløbig er endt uden konflikt på det offentlige arbejdsmarked, mener oppositionens førstekvinde, at OK18 bør give anledning til forandringer i den danske model

"Vi har været vidner til et forløb, som bør give anledning til en vis refleksion på den lidt længere bane. Dels om Moderniseringsstyrelsen, dels om de overordnede økonomiske rammer for vores velfærd og fremtiden for den danske arbejdsmarkedsmodel på det offentlige arbejdsmarked", sagde Mette Frederiksen til pressen på Christiansborg her til eftermiddag.

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor lægger hun nu op til, at den danske arbejdsmarkedsmodel skal revideres. En såkaldt "fornyelse", som hun kalder det:

"En kommende socialdemokratisk ledet regering vil sætte et arbejde i gang sammen med arbejdsmarkedets parter og Folketinget om at forny den danske model", siger hun og uddyber: "Forløbet har vist at der er udfordringer med den danske arbejdsmarkedsmodel på det offentlige område. Måske især fordi rollerne som både lovgiver og arbejdsgiver er så tæt forbundet med hinanden og fordi der teoretisk er mulighed for, at de offentlige arbejdsgivere kan spare penge, når der er konflikt".

Mette Frederiksen havde ingen konkrete forslag med til ændringer i den danske model, men nævner både Moderniseringsstyrelsen, Forligsinstitutionen og altså den statslige arbejdsgivers dobbeltrolle som afgørende områder at tage fat på.

"Moderniseringsstyrelsen har ikke spillet en positiv rolle i de her overenskomstforhandlinger, snarere tværtimod. Tanken om evige effektiviseringer tror jeg er for kortsigtet. Det er i sidste ende et politisk ansvar, hvordan Moderniseringsstyrelsen arbejder. Derfor melder jeg nu ud, at der skal ændres noget i den måde, Moderniseringsstyrelsen arbejder på", fortæller Mette Frederiksen.

Mette F.: Jeg forstår godt, at lærerne vil have forhandlet aftale

Den socialdemokratiske partiformand roste forhandlerne for at nå til en aftale, men gjorde det samtidig klart, at hun ikke vil blande sig i indholdet af de aftaler, parterne laver.

"Jeg vil altid gerne have, at der er en forhandlet aftale, og jeg lytter til, at det er det, Danmarks Lærerforening og KL vil arbejde henimod nu", sagde hun med henvisning til den kommission, DLF og KL vil nedsætte til at undersøge lærernes arbejdsforhold. Hun stillede sig selv et lettere retorisk spørgsmål: "Kan jeg forstå, at lærerne gerne selv vil forhandle en aftale på plads? Ja, det forstår jeg godt".

Udover ændringerne i den danske model foreslår Mette Frederiksen også en såkaldt "fingrene-væk-reform" af den offentlige sektor:

"Vi skal have mindre bureaukrati, vi skal have mindre styring og mere ledelse. Vi tør godt stole på, at vores medarbejdere kan løse opgaven uden at vi kontrollere dem i alt", siger hun og fortsætter: "Det er i relationen mellem lærer og elev, at resultaterne skabes. Det relationsarbejde og den nærhed er blevet klemt i de seneste mange års udvikling af den offentlige sektor og konflikterne skader mere end det gavner"

Hos Mette Frederiksens støtteparti SF foreslog gruppeformand Jacob Mark tidligere på året at lave Moderniseringsstyrelsen om til 'Styrelse for Godt Arbejde'. Det konkrete forslag havde oppositionens statsministerkandidat dog ingen kommentarer til på dagens pressemøde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ