EUX-uddannelsen, som kombinerer erhvervsuddannelse med muligheden for at læse videre, har været med til at styrke søgningen til erhvervsuddannelserne.

Lille stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne

9.- og 10.-klasseelevernes interesse for en erhvervsskole er steget en lille smule, efter at have været faldende i flere år, og søgningen til de gymnasiale uddannelser faldet tilsvarende, viser årets opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever i 9. og 10. klasse har søgt om optagelse på den ungdomsuddannelse, som de ønsker at begynde på efter sommerferien. 19,4 procent af eleverne har valgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet. Det er en stigning på knap et procentpoint i forhold til sidste år, hvor andelen var 18,5 procent. Samtidig er søgningen til de gymnasiale uddannelser faldet fra 74 procent i 2017 til 73,1 procent i år - og studentereksamen er altså stadig klart den mest populære vej efter grundskolen.

"Det lader til, at flere i år har fået øjnene op for, hvilke muligheder en erhvervsuddannelse rummer med både spændende fagligt arbejde og videre uddannelse, og det er rigtig positivt", siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Omtrent hver tredje elev, der vælger en erhvervsuddannelse, har valgt eux, hvor eleven både opnår en erhvervsuddannelse og samtidig opnår generel studiekompetence, så man dermed har samme muligheder for at læse videre, som dem, der gennemfører en gymnasial uddannelse, viser det nye notat fra Undervisningsministeriet.

Med gymnasiereformen er det blevet muligt at vælge hf direkte efter 9. klasse. Tidligere var det kun muligt for 10. klasseelever. Fra i år til sidste år er valget af hf steget fra 7,8 procent til 9,0 procent, og det skyldes til dels 9. klasseelevernes søgning mod hf, skriver uvm.dk

Andelen af 9. klasseelever, der vælger at tage 10. klasse, er steget en lille smule efter en længere periode med faldende søgning til 10.-klasserne i både kommunalt og andet regi.

 

Læs mere

Undervisningsministeriets notat om åretssøgemønster