Økonomi

Ifølge anonyme regeringskilder overvejer regeringen at droppe at præsentere et bud på, hvor mange penge der ligger i statskassen inden økonomiforhandlingerne med kommunerne.

Regeringen anklages for at skjule milliarder inden vigtige forhandlinger

Flere socialdemokratiske borgmestre kræver afklaring af, om der er flere milliarder i statskassen. Det skal ske, inden kommunerne skal forhandle med regeringen om næste års budgetter.

Det er afgørende for de vigtige forhandlinger om kommunernes økonomi, at vi ved, hvor mange penge der er til rådighed i statskassen. Derfor skal Finansministeriet præsentere et opdateret skøn for det såkaldte råderum, inden forhandlingerne går i gang i maj. 

Sådan lyder kravet fra flere borgmestre, som Dagbladet Information har talt med. 

"Alt andet ville simpelthen være uordentligt. Det ville ikke være i orden", siger Stevns borgmester, Henning Urban Dam (S) til Information. 

Også Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), mener, at regeringen og Finansministeriet bør offentliggøre råderummet inden forhandlingerne. 

"Jeg er lidt ked af, hvis jeg først skal stå og være det onde byråd og den onde borgmester med besparelser i kommunerne, og så om fire-fem måneder så står Christiansborg og Nicolai Wammen og siger, at det går rigtig godt økonomisk, og at råderummet er større, end man havde regnet med", siger han til Information.

Flere aktører har den seneste tid vurderet at det økonomiske råderum står over for en markant opjustering. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bør det kunne opjusteres med otte milliarder kroner. Normalt bliver det økonomiske råderum opgjort to gange om året: i forbindelse med finanslovsforhandlingerne til efteråret, og når Finansministeriet fremlægger sit konvergensprogram i april. Altså inden de årlige kommuneforhandlinger går i gang. 

Men på grund af ændrede EU-regler bliver det ikke nødvendigvis sådan i år. Det er stadig "under afklaring", om der overhovedet udkommer et konvergensprogram for 2024, oplyser Finansministeriet til Information. 

Ifølge anonyme regeringskilder i Dagbladet Børsen lægger regeringen op til at droppe forårets skøn over, hvor mange milliarder der er i råderummet. 

SF’s finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, kalder det "fordækt", hvis Finansministeriet ikke offentliggør et opdateret råderum inden forhandlingerne. 

"Vi synes, det er ekstremt ufint at sidde på nogle oplysninger, som ifølge ret sejlivede rygter kunne være op til ti milliarder kroner ekstra, når der foregår kommuneforhandlinger, der nok igen ender med et stramt resultat for kommunerne med store konsekvenser for kernevelfærden", siger hun. 

Kasper Ejsing Olesen, der er borgmester i Kerteminde Kommune for Socialdemokratiet, er enig. 

"Hvis regeringen vælger ikke at offentliggøre viden om et opjusteret råderum her til foråret, kan man ikke lade være med at tænke, at det er, fordi den prøver at holde det hemmeligt for kommunerne inden forhandlingerne om økonomien", siger han. 

Information har forelagt den politiske kritik af den manglende opgørelse af råderummet for finansminister Nicolai Wammen (S). Ministeriet vil ikke forholde sig til kritikken, men henviser til Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht. Om forhandlingerne med KL, skriver Benny Engelbrecht: "

"Når vi kigger frem mod forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2025, har jeg bestemt en forhåbning og et mål om, at vi også i år får en fin aftale. Jeg ved, at finansministeren er løbende i dialog med KL, og jeg selv har dialog med konkrete borgmestre, og jeg ved godt, at mange kommuner er presset på økonomien. Det er selvsagt en faktor, som er med i forhandlingerne. Men vi er samtidig nødt til at tage den aktuelle konjunktursituation med, og den er fortsat præget af et forhøjet kapacitetspres".