Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) inviterer til møde med fagforeningerne og beskæftigelsesudvalget for at få ændret praksis på anerkendelse af arbejdsskader

Beskæftigelsesminister klar til anerkendelse af flere arbejdsskader

Lovgivningen skal ændres, flere arbejdsskader skal anerkendes, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil gerne se beskæftigelsesudvalget og fagforeningerne til et møde i marts for at ændre på problemerne, lød det på et samråd i dag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tak for invitationen til dette samråd. Det er et meget vigtigt område, så I skal have tak for at tage emnet op her i dag. Jeg har forsøgt at undersøge historikken, men kan simpelthen ikke se, hvorfor vi er endt her, hvor vi står i dag. Jeg synes også, det har taget for lang tid at få en diskussion om anerkendelse af arbejdsskader. Jeg lægger mig helt fladt ned og siger, at vi skal gøre noget ved det", sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et  åbent samråd på Christiansborg i dag.

Han vil invitere beskæftigelsesudvalget og fagforeningerne til et møde i marts, og han vil arbejde for at få en ny lovgivning igennem inden sommerferien.

Samråd i dag: Langt færre arbejdsulykker anerkendes

Det var Enhedslistens Christian Juhl og Karsten Hønge fra SF, der havde kaldt beskæftigelsesministeren i åbent samråd, og på tilhørerpladserne sad repræsentanter fra alle de fagforeninger, der har været med til at skrive til beskæftigelsesordførerne og fortælle om problemerne med de manglende anerkendelser af arbejdsulykker. Her har fagforeningerne - DLF, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogerne, Dansk Sygeplejeråd og hovedorganisationen FTF - blandt andet skrevet eksempler, hvor det fremgår at en arbejdsskade, der blev anerkendt før 2013, højst sandsynligt ikke ville blive anerkendt efter en Højesteretsdom i november 2013. Efter den dom er proceduren blevet skærpet - uden at man egentlig ved hvorfor.

Fagforeningerne 3F og FOA har også tidligere henvendt sig til beskæftigelsesordførerne om problemet med de få anerkendt arbejdsskader. 

Vigtig anerkendelse

I 2003 vedtog Folketinget en ændring af arbejdsskadesikringsloven med det formål at få anerkendt et større antal arbejdsskader. Lovændringen førte til, at 79,4 procent af de anmeldte skader blev anerkendt i 2010. Men efter en Højesteretsdom i 2013 er anerkendelsesprocenten faldet til 49,4 procent i 2016.

I dagens samråd slog ministeren fast, at selv om sagen fra 2013 tilsyneladende ikke har ændret noget på området, er ændringen sket efter dommen. Og det er altså ikke lykkedes beskæftigelsesministeren at finde ud af, hvad årsagen til denne ændring egentlig er.

Karsten Hønge og Christian Juhl fremhævede, at selve anerkendelsen betyder noget for de mennesker, der er kommet til skade på deres job, men også at praksisændringen betyder, at de arbejdsskadede ikke får økonomisk hjælp til behandling hos fysioterapeut, psykolog eller andre.

Troels Lund Poulsen roste de to politikere for at tage problemet op og sagde, at han ikke er uenig i deres begrundelser for samrådsspørgsmålene. Derfor handler det nu om at få et tidssvarende system og i den forbindelse at se på personskadeområdet også.

"Faktisk har det aldrig været sværere at få anerkendt en arbejdsskade end i dag", sagde Karsten Hønge.

"Dommen har haft en betydning, men som jeg er blevet oplyst - og det kan jo være forkert - så har dommen ikke betydning på dette område. Det må vi se på. Jeg er et hundrede procent enig i, at vi skal se på konsekvenserne, og at der skal lovgivning til", sagde Troels Lund Poulsen.

"Jeg laver ikke et politisk udspil her i samrådet, men den politiske forståelse fra 2003 er god. Vi skal gøre det rigtigt og grundigt".

Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti spurgte, om førtids/fleksreformen kunne komme med i dette arbejde, der nu går i gang og fik et klart ja fra ministeren. 

Samrådet kan ses på folketings-tv:

Powered by Labrador CMS