Job&karriere Ferie
0   8

Ny lov: Nyansatte har ret til ferie fra dag ét

Fra september 2020 optjener nyuddannede lærere ferie med løn fra ansættelsens start.

Hvis du starter i nyt job som lærer i august, har du ret til allerede at holde delvist betalt ferie i oktober.

Det er resultatet af en ny ferielov, som Folketinget vedtog den 25. januar. Loven træder i kraft i september 2020.

Med de nye regler afholder man ferien i samme tolvmånedersperiode, fra 1. september til 31. august, som man optjener den. Dog har man yderligere fire måneder til at afholde eventuel overskydende ferie. Som reglerne er i dag, optjener man ferie fra 1. januar til 31. december, mens den optjente ferie kan afholdes fra 1. maj til 30. april året efter.

Derfor har man som nyansat i nogle tilfælde under de gamle regler måttet vente op til 16 måneder, før man har kunnet holde ferie med løn.

Artiklen fortsætter under banneret

Efterårsferie uden dagpenge

Det nye er, at man nu har mulighed for med det samme at afholde de 2,08 feriedage, man optjener per måned. Det får især betydning for de lærere, der begynder i nyt job i starten af skoleåret og hidtil har måttet på dagpenge i en uge, når skolen holder lukket i efterårsferien.

»Med de nye regler vil der være mange nyuddannede, der kan optjene ferie med løn til efterårsferie og vinterferie, og det er jo positivt. De nærmere regler skal præciseres ved indgåelse af ferieaftaler, så dem afventer vi spændt«, siger vicesekretariatschef i Lærernes a-kasse Rune Thorup.

Gamle regler underkendt af EU

Arbejdet med den nye lov gik i gang, efter at EU-Kommissionen i 2014 vurderede, at de danske regler ikke levede op til EU's arbejdsmarkedsdirektiv. Ifølge direktivet har alle lønmodtagere ret til fire ugers betalt ferie om året. Det har man ifølge den gamle ferielov - og altså frem til 2020 - ikke som nyansat i Danmark.

Hvis man optjener ferie, året før de nye regler træder i kraft - altså fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020 - kan den ikke afholdes eller udbetales, før man forlader arbejdsmarkedet. Den regel er en del af en overgangsordning, der skal sikre, at lønmodtagerne kan afholde fem ugers ferie i overgangsåret, samtidig med at arbejdsgiverne ikke skal udbetale ti ugers ferie på ét år.

Det svarer til, at man med den nuværende ferieordning udbetaler det sidste års optjente ferie, når man forlader arbejdsmarkedet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
262 andre er allerede tilmeldt