Afgangsprøver
2   15

S om internetlukning ved prøverne: Riisager begår forligsbrud

Undervisningsministeriet har 'præciseret', at elevernes adgang til internettet under de skriftlige afgangsprøver skal være begrænset. Dermed løber ministeren fra en klokkeklar aftale i forligskredsen, mener Socialdemokraterne. Opdateret med kommentarer fra ministeriet og Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti.

"Det her står fuldstændig for ministerens egen regning. Det er ikke det, vi blev enige om i forligskredsen. Der er ikke tale om en præcisering - der er tale om en ændring foretaget som bekendtgørelse uden om forligskredsen".

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind, efter Undervisningsministeriet har slået fast, at eleverne ikke må bruge internettet frit ved andre prøver end dansk, skriftlig fremstilling.

Ministeriets prøvevejledning i matematik

"Søgninger på internettet efter oplysninger og data kan være hensigtsmæssigt under arbejdet med prøveoplæggets problemstillinger", stod der ind til for få dage siden i prøvevejledningen for faget matematik.

Ifølge ministeriet er der tale om en præcisering af, hvad forligskredsen omkring folkeskolereformen blev enige om i 2014. 

Ministeriet: Vores vejledning har været uklar

Artiklen fortsætter under banneret

Tilføjet kl. 13,52, red:

Folkeskolen.dk har tidligere spurgt ministeriet til opstramningen af internetadgangen.

"Det har ikke været intentionen at give ubegrænset adgang til at søge på internettet under prøverne", har ministeriet forklaret i en skriftlig kommentar.

"Der har desværre samtidig været eksempler på, at STUK's vejledning (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, red.)  i forhold til adgangen til internettet har været uklar eller i strid med den oprindelige intention, f.eks. i prøvevejledningen i matematik, men også i eksempelvis vejledning på SkoleKom og i forbindelse med mundtlig vejledning".  

Annette Lind kan ikke huske, om hun var med på det specifikke møde, hvor internetadgangen til afgangsprøver blev diskuteret:

"Men der er ingen tvivl om, at forligskredsen ønsker, at man skal have adgang til internettet ved prøverne både i gymnasiet og i folkeskolen. Vi har på intet tidspunkt diskuteret, om det skulle være anderledes", siger hun til folkeskolen.dk

"Gammeldags og forfejlet"

Ifølge den ny prøvebekendtgørelse må eleverne under afgangsprøverne have adgang til ordbøger, programmer og helt bestemte hjemmesider, man tidligere har anvendt i undervisningen.

Men man må ikke længere ved for eksempel matematikprøven google ord, man ikke kender, eller besøge hjemmesider, der kan hjælpe med forståelsen af opgaven men ikke besvarelsen af den.

Ministeriet forklarer: "Hvis eleverne har udfordringer med at forstå ord og begreber til prøven i matematik med hjælpemidler, kan eleverne fortsat anvende en ordbog, som kan være en internetbaseret ordbog, hvis det er det eleverne har anvendt i den daglige undervisning".

Annette Lind mener, at det er "gammeldags og helt forfejlet, at man ikke må bruge en teknologi, der er til rådighed".

"Internettet er kommet for at blive, og derfor bliver man nødt til at lære eleverne, hvordan man bruger det etisk forsvarligt i stedet for bare at lukke for adgangen", siger hun og tilføjer:

"Det er den fuldstændig forkerte vej at gå i forhold til at skulle lære eleverne almen digital dannelse. Ministeren siger, at hun vil give frihed til skolerne, alligevel fratager hun dem gang på gang friheden. Det er helt sikkert, at det sidste ord ikke er sagt i denne sag".

Tilføjet kl. 13:52, red:

Dansk Folkeparti støtter de nye opstramninger og kan ikke se, at de er i modstrid med regeringens nye digitale strategi:

"En prøve skal vise, hvilke færdigheder en elev har. Adgangen til internettet har desværre åbnet en ladeport for snyd under prøverne. Det ønsker vi at komme til livs", lyder det fra undervisningsordfører Alex Ahrendtsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.011 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.162 andre er allerede tilmeldt