"Jeg tror slet ikke, de ved hvad de har gang i. De leger med ilden”, siger Alex Ahrendtsen.

DF: Regeringen og KL leger med ilden

Det kommunale selvstyre ser ud til at kunne spænde ben for en reduktion af de bindende mål i folkeskolen. Det sker på grund af en paragraf i Folkeskoleloven. ”Hvis vi følger deres logik, så kan den paragraf bruges til at underminere al lovgivning”, siger Alex Ahrendtsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er det Folketinget eller kommunerne, der bestemmer hvilke mål, der skal sættes for undervisningen i folkeskolen?

Et flertal i Folketinget ønsker at gøre 3000 færdigheds- og vidensmål frivillige for skoler og lærere, men paragraf 40 i Folkeskoleloven ser ud til at kunne bremse flertallet. Her står: "Kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer for skolernes virksomhed".

Udsigt til KL-sejr: Kommunerne må fortsat sætte egne mål for skolen

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti mener ikke, at paragraf 40 kan spænde ben for at skære ned på antallet af obligatoriske mål i skolen:

"Det er noget værre pjat, de har gang i. Det klæder hverken KL eller regeringen at lave de her juridiske fiks-fakserier", siger Alex Ahrendtsen til folkeskolen.dk.

"Da vi forhandlede om modellen for Fælles Mål, var vi blevet enige, men da vi så fik papirerne, var der kommet noget ind om, at kommunerne selv kunne fastsætte deres egne mål. Og vi ved godt, hvor det kom fra. Det kom fra de Konservative - det kom fra KLs Michael Ziegler via Brian Mikkelsen (erhvervsminister og medlem af regeringens koordinations- og økonomiudvalg - red). Men det fik vi ud. Nu forsøger de så igen ved denne omvej at understrege, at kommunerne bare kan blæse Folketinget et stykke. Det går jo ikke", siger Alex Ahrendtsen.

Hvis udkommet bliver, at kommunerne må sætte deres egne mål, er I så koblet af som forligskreds?

"Den er jo landet. Vi lemper jo på Fælles Mål. Der er et flertal i Folketinget, der fortæller, hvordan loven skal forstås. Det må regeringen og KL indrette sig efter", siger Alex Ahrendtsen.

Han mener, at flertallet i Folketinget bestemmer. 

"De skal jo rette sig efter loven. Og loven er sådan, at vi lemper Fælles Mål og siger til dem, at de ikke skal lave lokale Fælles Mål. Det har intet med det kommunale selvstyre at gøre".

Så du anerkender ikke, at det handler om paragraf 40 stykke to. Og at Kommunalbestyrelsen sætter mål for skolen?

"Nej. Hvis vi følger deres logik, så kan den paragraf bruges til at underminere al lovgivning. Jeg tror slet ikke, de ved hvad de har gang i. De leger med ilden", siger Alex Ahrendsten.

I morgen kl. 10 er der 2. behandling af loven i Folketinget. 

Høring om færre bindende mål: Er det kommunerne eller lærerne, der sættes fri?