Anmeldelse

Huset der vågnede

Poesi i tekst og billeder

Smuk billedbog om en ensom, ældre mand er i den grad for børn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der kommer – lidt tankevækkende egentlig – flere og flere billedbøger for børn med voksne og ældre mennesker som hovedpersoner. Nu har Carlsen så udgivet "Huset der vågnede" med tekst af Martin Widmark og illustrationer af Emilia Dziubak med Larson, en ældre mand, som hovedperson.

Fakta:

Titel: Huset der vågnede

Forfatter: Martin Widmark

Illustrator: Emilia Dziubak

Pris: 229,95

Sider: 34

Forlag: Carlsen

Larson bor helt alene i et stort hus, der er ved at gro helt til i skidt. Børnene er fra hånden, som man siger, og Larsons kone er død. Han savner hende hver dag og siger hver aften pænt godnat til hende, ligesom han ofte går ind i hendes atelier og ”hører” hendes stemme, der beder ham om at forholde sig til hendes malerier. Et af dem – en sommereng med store, røde valmuer – har han et helt specielt minde om, men det hele er så trist, så trist, at selv katten med det flotte navn Johan Sebastian er flyttet hjemmefra.

En aften er han lige gået i seng, da det banker på hoveddøren. Udenfor står nabodrengen med en urtepotte, som han beder Larson om at passe godt på, mens nabofamilien er på sommerferie.

Larson bliver først irriteret, men vågner langsomt op af sin dvale, da planten begynder at røre på sig. Han giver planten masser af omsorg, vander den nænsomt, og i takt med at planten udvikler sig, spreder lyset sig i huset. Pludselig en dag begynder han at gøre rent, ja, han ligefrem muger ud. Han har helt enkelt fået noget at leve for.

Da drengen kommer hjem, er planten blevet til en smuk rød valmue ligesom den på konens maleri, der minder Larson om dengang, de to mødte hinanden. Drengen inviterer Larson med hjem til et glas vin, og man mere end aner, at Larson er på vej ud af ensomheden. Selv katten Johan Sebastian er kommet tilbage.

Det er en fin og nænsom fortælling med en smuk og indfølt, indimellem fornemt surrealistisk billedside af Emilia Dziubak. Hun gør Larsons hus til et gyserhus og holder sig i begyndelsen mest til meget mørke farver, men i takt med at Larson får støvet af, bliver farvevalget lysere. "Huset der vågnede" er en smuk og særpræget billedbog, der kan bruges i indskolingen, til oplæsning og til ”brobygning” mellem børneverdenen og de ældres liv og levned.

Martin Widmark (født 1961) er uddannet lærer og er en særdeles aktiv svensk, prisvindende børnebogsforfatter. Han er nok mest kendt for sin detektivserie "LasseMajas Detektivbureau" og har mere end 40 børnebøger på cv'et. "Huset der vågnede" er den anden billedbog, som Widmark og Dziubak har lavet sammen, men den første, der er udkommet på dansk.