Smagens dag er fejret på skoler i 25 år.

Smagens dag opruster med gratis lærerkurser

240 lærere og pædagoger får næste år mulighed for at få gratis kursus i, hvordan de underviser elever i at smage på maden og sætte ord på smagen.

Publiceret

Målet med kurset er, atdeltagerne:

• får ny viden om smag og smagssansen

• får inspiration til at arbejde med smag og smagsoplevelser påSmagens Dag, i madkundskab og i tværfaglige forløb

• får kendskab til læremidler, der kan indgå i grundskolensundervisning om smag

• opnår indsigt i, hvordan eleverne kan udvikle og udtrykke egetfagsprog

• diskuterer fagdidaktik og udvikler læringsforløb til egenundervisning.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste onsdag i september er Smagens Dag, som bliver afholdt på en række skoler over hele landet.

"På Smagens Dag sætter lærere fokus på smagssansen, og eleverne skal lære at smage. Læreren arrangerer for eksempel en temadag med mange smagsmæssige oplevelser, der vækker smagsløgene. Målet er, at få eleverne til at tænke over, hvordan de smager, og hvad der påvirker smagen", siger pressesekretær i Smagens Dag Mariann Bach Nielsen.

Smagens Dag er fejret i Danmark gennem 25 år. Oprindeligt var det lærerne Helle Brønnum Carlsen og Irene Eckermann, der sammen med kokkene Claus Meyer og Jan Friis-Mikkelsen efter fransk inspiration tog initiativ til dagen. Helle Brønnum Carlsen og Irene Eckermann er stadig aktive og ansvarlige for projektet. Projektet er blevet holdt kørende af en række sponsorer, men nu har Nordea Fonden på eget initiativ givet penge til at videreudvikle Smagens dag.

"Nordea-Fonden arbejder også sammen med forskningsprojektet Smag for Livet. Det vi kan supplere med, er nogle helt konkrete og enkle materialer om smag til elever, lærere og pædagoger. Det har vi 25 års erfaring med. Så det er et fantastisk spændende samarbejde, som løber over de næste tre år", siger Mariann Bach Nielsen.

Et af de steder, hvor Smagens Dag vælger at opruste projektet er 8 gratis kurser for lærere og pædagoger på læreruddannelser over hele landet. Kurserne bliver afholdt i april næste år. Hvert kursus kan have 30 deltagere, og pladserne bliver fordelt efter først til mølle-princippet.  Og allerede inden kurserne for alvor er annonceret, er tilmeldingerne begyndt at rulle ind, fortæller Mariann Bach Nielsen.

Et andet element, som Smagens dag er ved at udvikle, er et smagekit, som lærere og pædagoger kan bruge på skolerne, når de underviser. I år bliver emnet for Smagens Dag "Smag med alle sanser", og det afspejles i det smagekit, som netop nu er ved at blive udviklet.

"Lærerne kan bestille en æske med fem sjove varer eller ingredienser, der kan støtte børnenes arbejde med de forskellige sanser. Eksempelvis jellybeans som smager af noget, man ikke have regnet med. Eller måske tang, der smager af bacon. Vi er ved at lægge sidste hånd på det".

Lærere kan tilmelde sig kurserne ved at følge linket under denne artikel.  

Læs mere