Madkundskab
0   4

Smagens dag opruster med gratis lærerkurser

240 lærere og pædagoger får næste år mulighed for at få gratis kursus i, hvordan de underviser elever i at smage på maden og sætte ord på smagen.

Sidste onsdag i september er Smagens Dag, som bliver afholdt på en række skoler over hele landet.

"På Smagens Dag sætter lærere fokus på smagssansen, og eleverne skal lære at smage. Læreren arrangerer for eksempel en temadag med mange smagsmæssige oplevelser, der vækker smagsløgene. Målet er, at få eleverne til at tænke over, hvordan de smager, og hvad der påvirker smagen", siger pressesekretær i Smagens Dag Mariann Bach Nielsen.

Smagens Dag er fejret i Danmark gennem 25 år. Oprindeligt var det lærerne Helle Brønnum Carlsen og Irene Eckermann, der sammen med kokkene Claus Meyer og Jan Friis-Mikkelsen efter fransk inspiration tog initiativ til dagen. Helle Brønnum Carlsen og Irene Eckermann er stadig aktive og ansvarlige for projektet. Projektet er blevet holdt kørende af en række sponsorer, men nu har Nordea Fonden på eget initiativ givet penge til at videreudvikle Smagens dag.

Målet med kurset er, at deltagerne:

• får ny viden om smag og smagssansen

• får inspiration til at arbejde med smag og smagsoplevelser på Smagens Dag, i madkundskab og i tværfaglige forløb

• får kendskab til læremidler, der kan indgå i grundskolens undervisning om smag

• opnår indsigt i, hvordan eleverne kan udvikle og udtrykke eget fagsprog

• diskuterer fagdidaktik og udvikler læringsforløb til egen undervisning.

"Nordea-Fonden arbejder også sammen med forskningsprojektet Smag for Livet. Det vi kan supplere med, er nogle helt konkrete og enkle materialer om smag til elever, lærere og pædagoger. Det har vi 25 års erfaring med. Så det er et fantastisk spændende samarbejde, som løber over de næste tre år", siger Mariann Bach Nielsen.

Artiklen fortsætter under banneret

Et af de steder, hvor Smagens Dag vælger at opruste projektet er 8 gratis kurser for lærere og pædagoger på læreruddannelser over hele landet. Kurserne bliver afholdt i april næste år. Hvert kursus kan have 30 deltagere, og pladserne bliver fordelt efter først til mølle-princippet.  Og allerede inden kurserne for alvor er annonceret, er tilmeldingerne begyndt at rulle ind, fortæller Mariann Bach Nielsen.

Et andet element, som Smagens dag er ved at udvikle, er et smagekit, som lærere og pædagoger kan bruge på skolerne, når de underviser. I år bliver emnet for Smagens Dag "Smag med alle sanser", og det afspejles i det smagekit, som netop nu er ved at blive udviklet.

"Lærerne kan bestille en æske med fem sjove varer eller ingredienser, der kan støtte børnenes arbejde med de forskellige sanser. Eksempelvis jellybeans som smager af noget, man ikke have regnet med. Eller måske tang, der smager af bacon. Vi er ved at lægge sidste hånd på det".

Lærere kan tilmelde sig kurserne ved at følge linket under denne artikel.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
747 andre er allerede tilmeldt