Det var den tyske ambassadør i Danmark Claus Robert Krumrei (til venstre), der i går overrakte Flemming Nygaard (til højre) den fornemme orden.

Dansk lærer tildeles fornem tysk orden

Tidligere formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen Flemming Nygaard fik i går tildelt en fornem tysk orden for at styrke det dansk-tyske samarbejde.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke hver dag, at en dansker overrækkes den tyske orden Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, der kan sammenlignes med Dannebrogordenens ridderkors. Og aldrig er den tidligere tildelt til en dansk folkeskolelærer.

Derfor er det noget helt særligt, at den tidligere formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen Flemming Nygaard i går modtog den ærefulde orden på den tyske ambassadørs residens i København.

"Flemming Nygaards engagement har ikke blot styrket det tyske sprogs position i Danmark, men også det dansk-tyske forhold generelt takket være forskellige interkulturelle projekter på tværs af grænsen", lyder en del af begrundelsen for overrækkelsen af den fornemme pris.

Står bag første tyske autentiske undervisningsmateriale

Flemming Nygaards lærerhjerte banker for tyskfaget. Han har forfattet lærerbøger i tysk siden 1970'erne og står blandt andet bag det første forslagsproducerede autentiske undervisningsmateriale i tysk.

I 2009 var han en af hovedmændene bag etableringen af en forening for tyskfaget, da Tysklærerforeningen for Grundskolen blev dannet. Flemming Nygaard blev foreningens formand i 2013, indtil han sidste efterår gav faklen videre til nuværende formand Tine Jespersen.

Tysklærerne danner egen forening

Selv tog han herefter på en længere rejse med sin kone, og det var faktisk under sin rejse, at han fik overrakt nyheden om, at han var blevet tildelt den tyske orden.

"Jeg fik beskeden, da vi var i New Zealand. Jeg var lige så overrasket, som jeg blev glad. Og så blev jeg naturligvis helt enormt stolt", fortæller Flemming Nygaard.

Tysklærer vækkede Flemmings interesse

Kun fem år efter, at Flemming Nygaard fik sit første lærerjob på Molsskolen ved Mols, søgte han stillingen som tysk fagkonsulent i Undervisningsministeriet.

Flemming Nygaard er ikke i tvivl om, hvor hans store interesse for tysk kommer fra.

"Min tysklærer Sara Balle Hansen vækkede virkelig min interesse for faget. Hendes undervisning var så fuld af inspiration. Hun formåede at motivere eleverne. Det gjorde, at jeg allerede i folkeskolen var sikker på, at jeg ville være tysklærer en dag", fortæller han.

Flemming Nygaard står også bag forlaget Mols, der eksisterede frem til 2005. Forlaget Mols udgav undervisningsmateriale til engelsk-, tysk- og franskundervisningen, hvor blandt andet tidsskriftet "P.S. Praktisk Sprog" hurtigt blev udbredt til hele grundskoleområdet med autentiske opgaver i engelsk, tysk og fransk.

Selvom Flemming Nygaard ikke længere er formand for Tysklærerforeningen, arbejder han stadig som konsulent i foreningen og er en flittig blogger på folkeskolen.dk/tyskfransk. Han kæmper blandt for, at der skal udbydes bedre tyskkurser for tysklærerne.

"Det er vigtigt, at lærerne får mulighed for at komme på praktiske pædagogiske kurser, så de kan inspirere hinanden i den daglige undervisning og dermed imødekomme den kendsgerning, at elevernes udbytte af undervisningen er ligefremproportionel med lærerens engagement. Engagerede og dygtige lærere giver dygtige elever".

Tysklærere får ikke efteruddannelse

Læs mere