Engelsk
0   19

Elever oversætter og indtaler engelske bøger på dansk

Vonsild Skole har indgået samarbejde med en amerikansk bogportal, hvor elevernes oversættelse nu kan bruges af alle. Det sker som led i skolens arbejde med globalt medborgerskab.

"How many wheels does this stroller have?" står der i bogen på den amerikanske hjemmeside Uniteforliteracy.com, men når elever fra Vonsild Skole klikker sig ind sammen med mange andre, kan de høre en af deres skolekammerater læse den danske oversættelse op: "Hvor mange hjul har denne klapvogn?"

Det er lærer Stefan Åge Hardonk Nielsen og hans kolleger, engelsklærerne Ole Nordahl Jensen og Kathrine Næsby Lauridsen, som står bag de danske stemmer på sitet, som er indtalt af skolens 5.-klasser.

Når den rigtige oversættelse af bogen på nettet er udarbejdet, optager Stefan Åge Hardonk Nielsen lyden med én elev pr. bog, og så er den reelt tilgængelig for hele verden.

Hør eleverne oversætte

Vonsild Skole har indledt et samarbejde med den gratis portal uniteforliteracy.com hvor elever i 2.-5. klasse oversætter og indtaler bøger på dansk for dem. På siden skal du klikke på "narration" og derefter vælge "dansk" - så kommer der en højttalersymbol med "Danish" frem på siden, der rummer indtalinger og oversættelser på næsten 40 forskellige sprog. 

"Det handler om, hvordan man gør engelskundervisningen nærværende og relevant for elever samt praktiserer folkeskolereformens åbne skole. Almindelig oversættelse kan godt være kedelig for eleverne, men når de oplever at deres oversættelse bliver brugt til noget, så er det meget motiverende", siger Stefan Åge Hardonk Nielsen, der er skolebibliotekar og selv engelsklærer i en 2.-klasse.

Artiklen fortsætter under banneret

Han har etableret Vonsild Skoles samarbejde med den gratis bogportal uniteforliteracy.com. Elever fra 2. til 5. klasse oversætter og indtaler bøger på dansk.

Elevernes arbejde bruges af andre

"Det er et forsøg på aktivt, globalt medborgerskab og autentisk engelskundervisning, transparente vægge i skolen og deltagelse i det virkelige liv, hvor elevernes arbejde betyder noget for andre", siger Stefan Åge Hardonk Nielsen. Reelt lader han og kollegerne i et vist omfang eleverne medvirke til fremstilling af undervisningsmidler. 

"Under arbejdet diskuterer vi oversættelsen i klassen, før vi laver den endelige version og indtaler den, siger Stefan Åge Hardonk Nielsen.

Han forklarer, at eleverne bliver stolte over at høre sig selv læse op på nettet - tanken om at bøgerne kan bruges af familie, venner og dansktalende børn overalt er meget motiverende. Forlaget Unite for Literacys samling er tilgængelig på næsten 40 sprog.  

Vicedirektør for forlaget Mark Condon har skrevet et blogindlæg (se link nedenfor), hvor han nævner lærer Nielsen i Vonsild:

"Nielsen says his students are very excited about performing meaningful work useful to others all around the world. They love the idea of being authentic translators and narrators, taking English language meanings apart and putting them back together for Danish schoolmates. He also sees students who are tired of school work in general, finding that this unique challenge reinvigorates their enthusiasm".

Foruden oversættelsesportalen arbejder Vonsild Skole også med det nordiske fagbogsprojekt atlantbib.org, hvor eleverne skriver fagbøger på dansk, oversætter fra svensk og norsk og indlæser til gratis brug for alle i samarbejde med både færøske, islandske, norske og svenske kolleger. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.587 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
410 andre er allerede tilmeldt