Anmeldelse

Erik

Lille, smuk og enkel historie af Shaun Tan

Den australske illustrator og forfatter Shaun Tan bevæger sig ad underfundige og poetiske veje i sine værker, der indbyder til eftertænksom læsning af hans særprægede, smukke bøger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Erik" er én af fortællingerne fra Shaun Tans "Udkantsfortællinger" fra 2011, der har fokus på begrebet udkant og på de ting, vi måske ikke altid får talt om eller vil se i øjnene. Den ser på problematikker i hverdagen og fortæller os om disse igennem korte science fiction-agtige fortællinger. ABC Forlaget syntes, at "Erik" fortjente en selvstændig udgivelse, og den foreligger nu i miniformat.

Fakta:

Titel: Erik

Forfatter: Shaun Tan

Pris: 100

Sider: 48

Forlag: ABC Forlag

Fortællingen starter således: ”For nogle år siden havde vi en udvekslingsstudent boende hos os. Vi havde meget svært ved at udtale hans navn rigtigt, men det gjorde ikke noget, sagde han”. Så derfor kalder man ham ”Erik”. Familien har gjort gæsteværelset klart, men Erik vil hellere sove og læse i spisekammeret. Mad og køkkenudstyr bliver derfor stillet ind i andre skabe. Generelt er familien meget i tvivl om, hvorvidt Erik nu også har det godt og trives, for han er svær at blive klog på. Jegfortælleren og Erik får dog en god kontakt, selv om Erik stiller nogle mærkelige spørgsmål. De tager også på ture sammen, men hele tiden er jegfortælleren i tvivl om, hvad Erik egentlig synes. Erik er imidlertid meget interesseret i de små ting, han finder rundtom i huset: knapper, slikpapir, kapsler …

Men pludselig en morgen tager han af sted uden meget andet end et afskedsvink og et høfligt farvel og efterlader familien i vildrede, men da de slår døren op ind til spisekammeret, bliver de næsten bogstavelig talt slået omkuld. På hylderne vokser masser af miniblomster og -planter og små kunstværker, der vidner om en meget stor kreativitet, skaberglæde og omsorg, og i en kaffekop finder de en seddel, hvor der står: ”Tak for en vidunderlig tid”.

Erik er tegnet næsten som en tændstikmand, men det gør ikke noget, man er slet ikke i tvivl om, hvad det er, Shaun Tan vil, nemlig åbne op til menneskers normalt godt skjulte tankevirksomhed og kreativitet. "Erik" er en meget smuk, lille og enkel historie, der gør indtryk.

På Pædagogisk Center i Kolding findes et materiale, der er blevet til på baggrund af et kursus, som centeret tidligere har gennemførte i januar 2013. 11 lærere/skolebibliotekarer fra Kolding Kommune deltog i kurset, der gik ud på at finde forslag til indgange, arbejdsopgaver og indfaldsvinkler til Shaun Tans to værker, den formidable ”Ankomsten” og ”Udkantsfortællinger”, der er sære og skæve historier. Materialet er resultatet af deltagernes (gode) arbejde med indfaldsvinkler til ovennævnte billedbøger. Hvis du er interesseret, så spørg Pædagogisk Center om muligheden for at bruge materialet.