Vi er nået frem til, at vi støtter forslaget, sagde Jakob Sølvhøj, Enhedslisten.

Kun Alternativet siger nej til mobbe-klageinstans

Enhedslisten opfordrer til en ’solnedgangsklausul’, så den nye klageinstans mod mobning som udgangspunkt kun skal eksistere i to år. Men alle partier undtagen Alternativet siger ja til at give forældre mulighed for at klage over skolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Man skaber et procesorgan, som i virkelighedens verden slet ikke kan hjælpe konkrete elever. Det er rent bureaukrati og god vilje, som kan gøre stor skade på skolesystemet", læste Alternativets Carolina Magdalena Maier højt på Folketingets talerstol i dag ved førstebehandlingen af lovforslaget om en klageinstans, hvor forældre kan klage til Dansk Center for Undervisningsmiljø, hvis en skole ikke formår at stoppe mobning.

November: Blandet modtagelse af ny klageinstans mod mobning 

Citatet stammer fra folkeskolen.dk i november, og det er den nuværende undervisningsminister Merete Riisager, der sagde det. Hun kvitterede for citatet og stod både ved det og ved det faktum, at hun nu som minister er en del af den forligskreds, der har besluttet klageinstansen.

Minister: Min bekymring skal blive gjort til skamme

Hun forklarede, at planen er, at de nye regler om mobning skal evalueres om to år:

"Og planen er også, at min bekymring fra dengang skal blive gjort til skamme".

Anni Matthiesen, Venstre, sagde om evalueringen efter to år:

"Jeg håber, at det går så godt, at vi ikke længere har brug for en klageinstans. Men jeg har det godt med, at vi vælger at tage børnenes parti. For vi ved alle sammen, at det kan forfølge en person resten af livet, hvis man har været udsat for mobning i skolen".

Og trods de massive protester fra skoleverdenen, støtter også Enhedslisten op om planen om en klageinstans.

"Jeg er ikke i tvivl om, at personalet hver eneste dag gør en stor indsats. Men når man ser på trivselsmålingerne, så springer det i øjnene, at alt for mange ikke desto mindre oplever at have været udsat for mobning, ikke trives eller føler sig ensomme", sagde han i dagens debat.

"Derfor er det rigtigt, at vi styrker indsatsen mod mobning, men det er vigtigt, at det bygger på nye erkendelser fra forskningen om, at mobning først og fremmest er et gruppefænomen, som opstår, hvor der ikke er tryghed i fællesskaberne, og derfor er det dér, der skal sætte ind".

"Vi er nået frem til, at vi støtter forslaget, men jeg vil ikke lægge skjul på, at det bekymrer os, at så mange høringsparter er bekymrede, og derfor glæder jeg mig over den relativt korte frist, før loven evalueres. Jeg vil opfordre til, at man overvejer en solnedgangsklausul, så vi viser klart, at vi er indstillet på lytte, og derfor forsvinder loven igen, med mindre et flertal beslutter at forny eller revidere den".

"Alternativet svigter børnene"

Kun Alternativet siger altså fra over for at etablere en klageinstans i regi af Dansk Center for Undervisningsmiljø, hvor forældre kan klage, hvis skolen ikke har grebet tilstrækkeligt ind mod mobning, og som i sidste ende skal kunne straffe kommuner og skoler økonomisk.

"Man kunne have valgt at bruge de midler (8,5 mio. kr. årligt, red.), som nu er afsat til klageinstansen, til at give skolerne mulighed for at arbejde lokalt med at forebygge mobning, og så kunne man være kommet langt længere, end vi gør her", mente Caroline Magdalena Maier fra Alternativet.

"Alternativet og ordføreren svigter de mobbede børn. Det er jo kun i den yderste konsekvens, at klageinstansen skal i brug", lød det fra Dansk Folkepartis ordfører Alex Ahrendtsen.

"Min klare påstand er, at vi gør lige det modsatte", svarede Carolina Magdalena Maier. "Jeg mener, at vi svigter ved ikke at tage hånd om det grundlæggende problem".

Lovforslaget skal nu behandles i børne- og undervisningsudvalget.