Lærerens Dag
3   7

Lærerens dag: Læreren som helt, bløddyr eller sadist

Sæt dig i sofaen med en en kop kaffe og smæk benene op. Tænd for tv eller åbn en god bog. Folkeskolen.dk markerer lærerens dag med et blik på, hvordan lærere ser ud, når de finder vej ind i filmene og litteraturen.

Hvis man skal tro på Hollywood er lærere først om fremmest helte, der uselvisk sætter alt ind på at sætte deres elever fri. Det gælder uanset om det det er John Keating (spillet af Robin Williams), der underviser overklassedrenge i Døde Poeters Klub, eller LouAnne Johnson (spillet af Michelle Pfeiffer), der lærer sine ghettorødder at elske Bob Dylan i Dangerous Minds. Sidstnævnte er i øvrigt tidligere elitesoldat, hvis seere skulle tvivle på hendes rygrad.


Arven efter lektor Blomme
I dansk fiktion er læreren traditionelt ikke fremstillet helt så heroisk. Lektor Blomme og hans kollegaer fra Hans Scherfigs bog Det forsømte forår, har mange åndsbeslægtede. Det gælder for eksempel gymnastiklæreren i Busters Verden, som i Ole Thestrups fortolkning dog er mere latterlig end decideret truende. Hvorimod Paprika Steen som Ulla Harms i gyserfilmen Vikaren er decideret frygtindgydende. Men hun er selvfølgelig heller ikke en rigtig lærer, da hun i virkeligheden stammer fra en anden planet.


 Den onde lærer er i øvrigt ikke udelukkende et dansk fænomen. I Harry Potter-universet er der flere af slagsen, mest prominent Severus Snape, som dog viser sig at være god nok på bunden, og Dolores Nidkjær, hvis utiltalende ydre skjuler et endnu værre indre. Men ingen af dem overgår sadisterne i den surrealistiske musikfilm "The Wall", der nyder at ydmyge eleverne, inden de sender dem igennem kødhakkeren.

  Lærerens Dag den 5. oktober bliver fejret på forskellig måde i over 100 lande. DLF samarbejder med IBIS om at gøre dagen kendt. DLF har i år lavet en video, hvor en række danskere fortæller om en lærer, der har haft særlig betydning for dem. DLF opfordrer til, at det der sker på skolerne i anledning af dagen bliver spredt via hashtagget #Lærerensdag

Artiklen fortsætter under banneret


Den bløde lærer
I dansk fiktion finder man også en anden lærertype. Vi kan kalde ham eller hende for 'den bløde lærer'. Det er sådan en lærer, der egentlig er sød nok, men ikke rigtig forstår hvad der foregår eller formår at hjælpe. Som i Gummitarzan, hvor klasselæreren godt nok ser, at hovedpersonen Ivan Olsen kæmper med bogstaverne, men ikke kan tilbyde andet end et trøstende skulderklap.
Den bløde - måske endda vattede - lærer findes også til overflod i den danske animationsfilm Terkel i knibe fra 2004, i form af både hippie-læreren Arne Nougatgren med pagehår og strikket vest og Terkels nye klasselærer Gunnar Bjerre, der mener at hovedpersonen bør håndtere den grove mobning, han er udsat for, ved at besvare fornærmelserne med ordene 'Hva' mæ' dig selv?' I filmens slutning viser Gunners bløde ydre sig dog at dække over morderiske tendenser.


 I den alvorlige afdeling er Frøken Hammershøi, spillet af Sofie Gråbøl, i 'Der kommer en dag' fra 2016. Her er et eksempel på en vattet lærer, der tror, at hun kan være en del af et brutalt system og samtidig holde sin sti ren. Hun slår ikke børnene, og det er ikke hendes ansvar, at de andre gør det.

 

Den danske lærer-helt på fremmarch - sådan da
Så i dansk fiktion har der været temmelig langt mellem de rigtigt heroiske lærere. Men de er der, og i de seneste år er der kommet flere af dem. Rita fra tv-serien af samme navn er den klareste stjerne i den sammenhæng, men hun har selskab af for eksempel Helle fra DR's julekalender Pagten fra 2013.


Men som helt er Rita mere dobbelttydig end de fleste af sine udenlandske søstre. Hendes pædagogik er tough love, og selv om hun kæmper med næb og klør for sine elever, er hendes privatliv noget rod, og hendes moral er til tider noget anløben. Hun kæderyger og tager stoffer, afpresser et byrådsmedlem til at skaffe midler til skolen og har et seksuelt forhold til sin chef. Det var aldrig gået i Hollywood. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.482 andre er allerede tilmeldt