"Jeg er mest påvirket af mig selv, når jeg skriver. Og der må ikke være én eneste finger at sætte på det faglige", siger Claus Lohman. Her foran Slottet i Kongens Have i Odense, som er med i hans nye filmmanuskript. En særlig skummel rolle spiller ”vinduet” til højre for hans hoved. Bag det påmalede vindue gemmer sig hemmelige gange og en trappe til de kongelige gemakker, som spiller en rolle i historien om "Is -cylinderen – Duffernes første eventyr"

Lærer og forfatter sælger filmrettigheder til krimi-trilogi

Lærer Claus Lohmans nørdede krimi-bøger om Amish-folket, arvelighedslære og DNA-analyser klarer sig godt på bestsellerlisterne. I weekenden kan man møde ham på Københavns første krimimesse.

Publiceret

KRIMIMESSEN

Copenhagen Crime, der afvikles på Østerbro i Købehavn den 11. og12. juni, adskiller sig fra krimimessen i Horsens ved ikke primærtat fokusere på kriminalromaner, der er også seancer om film oglydbøger, byvandringer til gerningssteder for alvorligeforbrydelser og foredrag ved en retsfilosof og optræden afFangekoret fra Vridsløse.

Du kan læse mere om Copenhagen Crime og Lohmans optræden her

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med to succesfulde kriminalromaner bag sig og en tredje på vej i den selvudviklede genre science reality vil fysik-lærer og forfatter Claus Lohman fra Næsby Skole i Odense nu have sine bøger filmatiseret.  Han har netop solgt rettighederne tre af sine bøger til filmproducenten Marco Lorenzen, som også står bag spillefilmen "Hundeliv," som har premiere midt i juni.

"Jeg må nogle gange knibe mig selv i armen", siger Claus Lohman, "jeg er meget glad for den positive modtagelse, begge mine bøger har fået,

Til efteråret kroner han sin trilogi med udgivelsen af bogen "Genkald", som har en af Dannmarks førende retsmedicinere, professor Peter Mygind Leth, som konsulent. På den første krimimesse i København 11. og 12. juni, Copenhagen Crime, skal Claus Lohman på scenen flere gange.

Han skal fortælle om sit forfatterskab og om, hvordan man som forfatter kan arbejde med filmmanuskripter. Han har netop lavet sit første - en film, hvis handling blandt andet udspiller sig på det gamle slot i Kongens Have i Odense. Desuden vil han sammen med skuespiller Torben Sekov fortælle om deres samarbejde om at indlæse hans bøger som lydbøger.

Claus Lohmans to første bøger "Genstart" og "Genspejl" har ligget øverst på saxo.com's bestsellerliste herhjemme. Især er det lydbøgerne, der sælger godt. Og i Italien har en oversættelse ligget nummer 2. Bøgerne er også udkommet i USA, måske fordi handlingen især i  den første bog centrerer sig om Amish-folkets isolerede og primitive liv i Lancaster County, Pennsylvania. Lohman fabulerer i bøgerne om uhyggelige, biologiske fænomener, der kommer ud af kontrol.

"Jeg er meget fascineret af darwinisme, evolution og DNA-profiler, men jeg er med vilje meget grundig med at forklare det videnskabelige, siger Claus Lohman.

Hans elever læser med og har frivilligt anmeldt hans bøger. Og de får dem læst, selv om den første bog er en mursten på 462 sider. Hans selvopfundne genre medfører, at dele af kriminalromanerne reelt er at sidestille med lærebøger - bare mere spændende.  En stor del af hans elever har givet udtryk for, at det er nemt for dem at lære om fysik og kemi og biologi ved at læse lærerens kriminalromaner. 

Fagnørd og populær blandt eleverne

Science reality kalder Claus Lohman genren, der beskriver DNA-analyser helt ned i detaljen og med udgangspunkt i  arvelighedslære og mutationer fortæller han om biologiske sensationer, der kunne være virkelighed.

Hans elever i 8. og 9. klasse har været på besøg hos bestsellerforfatteren Jussi Adler Olsen, og Claus Lohman opildner eleverne til både at anmelde hans bøger, og til selv skrive noveller og romaner. Eleverne har også været på krimimesse i Horsens Statsfængsel to gange. Pengene til ekskursionerne, 50.000 kr. har Claus Lohman fået fra Undervisningsministeriet til et projekt, han kalder Iværksætteri og innovation (se link til højre).  De seneste måneder har han haft travlt med at forberede, at han i juni har meldt sig til for første gang at have elever op til den nye tværfaglige prøve i biologi, geografi og fysik/kemi, samtidig med at han forbereder sig på krimimessen.

Om Claus Lohman helt forlader lærergerningen efter sine to store successer med de to første kriminalromaner, kan du læse i Folkeskolen nr. 12 (udkommer 23. juni 2016, red). Her bringer vi et interview med forfatteren, der har måttet kæmpe sig tilbage som lærer og forfatter efter en alvorlig ulykke for syv år siden.

Læs mere

Rapporten "Iværksætteri og Innovation" ved ClausLohman og 8.b på Næsby Skole finder du her

 

Du kan se programmet for Copenhagen Crime 11. og12. juni her