Skatteministeren har fået et §20 spørgsmål i sagen om afslag på afgiftsfrie busser til specialskoler

Spørgsmål i Folketinget om afgiftsfri bus til specialskoler

Gitte Lillelund Bech fra Venstre har stillet skatteministeren et §20-spørgsmål i sagen om afslaget til Nyborg Heldagsskole på ansøgning om afgiftsfri bus. Skat oplyser til folkeskolen.dk, at der ikke ligger en nyere politisk beslutning bag afslaget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er ministerens holdning til, at Skat Odense uden videre ændrer praksis i vurderingen af en afgiftsfri bus til f.eks. Nyborg Heldagsskole, der har haft 20 år med afgiftsfrie busser, lyder Gitte Lillelund Bech fra Venstre spurgt skatteminister Holger K. Nielsen om. Skatteministeren har endnu ikke svaret.

Specialskoler mister retten til afgiftsfri busser

Gitte Lillelund Bech henviser i sit spørgsmål til en artikel på folkeskolen.dk om Nyborg Heldagsskole, der pludselig har mistet sin ret til en afgiftsfri bus.

Ingen nyere politisk beslutning Fra Skatteministeriets presseafdeling understreger man, at der ikke ligger en nyere politisk beslutning bag afslaget til Nyborg Heldagsskole. Det sker på baggrund af en række spørgsmål, som folkeskolen.dk har stillet til Skat. Blandt andet om der eksisterer en politisk beslutning indenfor det seneste halvandet år, der betyder, at specialskoler har fået fjernet muligheden for at købe afgiftsfrie busser. Nyborg Heldagsskole fik afslag i januar 2013, men en anden specialskole har fået tilladelse til at købe en bus uden afgifter i efteråret 2011.

Men sådan en politisk beslutning findes altså ikke. Folkeskolen.dk har derfor spurgt Skat og Skatteministeriet om, hvad der så er, der har forandret sig på området? Hvad der er årsagen til, at man er begyndt at administrere reglerne anderledes inden for det seneste halvandet år?

Skat oplyser, at man ikke udtaler sig om konkrete sager. Man henviser til, at man følger den praksis, der er fastlagt i en række afgørelser i Landsskatteretten og ved domstolene.

I en dom fra Højesteret konkluderes, at beboerne på en institution skal have et behov for intensiv og konstant pleje, for at man kan opnå afgiftsfritagelse efter registreringsafgiftsloven. ovedparten af klienterne skal være pleje- eller behandlingskrævende, opholdet på institutionen må ikke være af midlertidig karakter (under 3-6 måneder) og der skal være tilknyttet plejepersonale og foregå en egentlig pleje/behandling, oplyser Skat i svaret.

Men eleverne på en specialskole er behandlingskrævende, som man fremhæver på Nyborg Heldagsskole. Og bussen er vigtig for at kunne transportere eleverne ud i foreningslivet, på biblioteket, på ekskursioner og ud i naturen. Dette betyder meget i behandlingen af eleverne. Samtidig giver svaret fra Skat ingen forklaring på den ændrede praksis fra efteråret 2011 til januar 2013.

Skatteministeriet har endnu ikke svaret på spørgsmålene om hvorvidt en specialskole med fysisk handicappede elever kan få tilladelse til en afgiftsfri bus? Om der er forskel er på "pleje" og "behandling" - og i så fald hvilke definitioner man bruger?