Dansk
0   378

Dansklæreren er stadig den faglige autoritet

Forsker: Udfordring for lærerne at vælge ud og bedømme kvaliteten af de digitale læremidler.

»Alle digitale læremidler har en bestemt fagopfattelse, og det er vigtigt at være opmærksom på, om den stemmer overens med lærerens fagopfattelse. Hvis du for eksempel gerne vil træne elevernes kommunikative kompetencer, nytter det ikke noget at give dem et træningsprogram, hvor de skal sidde og genkende ord. Her er det enormt vigtigt, at man som dansklærer hele tiden tænker: 'Det er mig, der er den faglige autoritet'«. Sådan lyder anbefalingen fra Thorkild Hanghøj, forsker i it og medier i danskfaget fra Aalborg Universitet.

En af de typiske faldgruber er ifølge Thorkild Hanghøj, hvis læreren ikke har overvejet, hvilke aktiviteter man rent faktisk kan lave med det enkelte læremiddel.

»Det er et problem, hvis man som dansk-lærer tænker, at når man hiver et digitalt læremiddel ind i undervisningen, så kan fagligheden overlades til det«, siger han og tilføjer, at der ligger en kæmpe udfordring for lærerne i at kunne vælge ud og bedømme kvaliteten af de digitale læremidler.

»Ekstra Bladets 'Redaktionen' er et brugbart digitalt læremiddel. Det understøtter alle de planlægnings- og samarbejdsprocesser, der er involveret i redaktionelt avisarbejde. På den måde kan læreren koncentrere sig mere om at få eleverne til at forstå de danskfaglige aspekter af avisarbejdet: Hvilken målgruppe skriver vi til, og hvordan formulerer vi os«.

Artiklen fortsætter under banneret

Thorkild Hanghøj peger samtidig på den eksplosion af nye interaktive teksttyper som sms, chat og sociale medier som Facebook, som dansklærere også bliver nødt til at forholde sig til i undervisningen.

»Fordi det er den virkelighed, som eleverne navigerer i, og som de skal være genrebevidste omkring, for at de kan være kompetente mediebrugere i en danskfaglig forstand«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.850 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.206 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
490 andre er allerede tilmeldt