Anmeldelse

Indvandrernes paradis

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en tid hvor vi diskuterer indvandrerproblematikken i Danmark, gives der i denne bog en anderledes beretning om det at være indvandrer. Bogen handler om de danskere, der fra 1860-1930 flyttede til Argentina. Omkring 13.000 danskere bosatte sig i landet, og fire ud af ti vendte senere tilbage til Danmark med bristede drømme og hjemve.

Fakta:

Titel: Indvandrernes paradis

Forfatter: Adil Erdem

Pris: 160 kroner

Sider: 140 sider

Type: Bog

Forlag: Geografforlaget

Danskerne flygtede fra et barskt landbrugsland til et Argentina med fuld fart på industrialiseringen. Argentinerne lokkede med billig jord og hurtige sociale fremskridt. Nogle rejste hurtigt hjem, men mange blev og oplevede Argentina som indvandrernes paradis.

Bogen er bygget på en lang række afsnit, hvor forfatteren møder disse "danskere" i Argentina og giver læseren en indsigtsfuld og ærlig beskrivelse af livet i Argentina og forholdet til Danmark. For eksempel møder vi Juan Hein, som fortæller om mødet med sin kendte bedstefar Piet Hein.

Mange forskellige relevante temaer tydeliggøres i de følgende afsnit, personligt fortalt gennem "danske" øjne; eksempelvis om landmandsliv, om det at være dansker i Argentina, det vigtige i, at børnene kender deres rødder, om fremmedhad, fordelene ved forskellighed og eventyrlyst.

Et materiale, der kan anbefales til folkeskolens ældste klasser, når der arbejdes med geografi og samfundsfag eller for eksempel projektopgaven. Bogen hører bestemt hjemme på skolens bibliotek.

Bogen indeholder også sider med link, som fint kan inspirere læseren til fordybelse, især hvis der i geografi arbejdes med Sydamerika eller specifikt med Argentina.

En spændende og lærerig bog, der bestemt kan sætte diskussionen om indvandring i Danmark i perspektiv.