Natur/teknologi
1   17

Pakkeposten skal ud – hurtigt – med robot

Bygning af robotter, programmering, godt samarbejde i klassen og konkurrence går op i en højere enhed i First Lego League, fortæller lærer, der har haft vinderklasse med 4 gange på 20 år. I år skulle eleverne bygge innovativ løsning til pakketransport.

6.d fra Elsted Skole i Aarhus løb med en af vinderpladserne i årets lokale konkurrence med opgaven Cargo Connect.

Lærer Morten Schmidt har klassen i matematik og natur/teknologi og fandt det oplagt at deltage i konkurrencen. Han har haft klasser med mange gange, og 4 gange har de vundet undervejs.

Denne gang vandt holdet i den lokale konkurrence og er sammen med landets øvrige lokale vindere inviteret til den skandinaviske finale i Ålesund til marts.

Cargo Connect opgaven handler om at optimere udbringelsen af pakker, og det er den samme opgave eleverne får over hele verden, hvor konkurrencen kører.

Artiklen fortsætter under banneret

Alle i klassen er med

Eleverne i 6.d havde 8 sæt robotter, som de kunne bygge og programmere. Det betyder, at alle elever kan være med - og det er vigtigt.

Det skal give hele klassen noget at deltage, siger Morten Schmidt, selv om det måske kun er et par elever, der kører en bane igennem med robot til selve konkurrencen.

Når opgaven bliver frigivet, læser klassen den igennem og taler om hvem, der er interesseret i at arbejde med de forskellige dele af opgaven. Der skal bygges robotter, de skal programmeres og så skal klassen bygge en stand, hvor de præsenterer deres arbejde.

"Vi har arbejdet med opgaven i hvert fald i 6 lektioner om ugen i 2 måneder. Vi har bygget 8 forskellige robotter, så alle har deltaget i at bygge og programmere. Vi har blandet rundt på holdene undervejs. I den lokale konkurrence deltog vi med to hold. Det var rigtig godt, fordi det ene holds robot virkede ikke mod slutningen og så kunne det andet hold træde til", siger Morten Schmidt.

Dyr rejse til finale

Elsted Skole var med i First Lego League første gang for over 20 år siden, men det er 8 år siden, at Morten Schmidt sidst deltog med en klasse.

"Aarhus Kommune har givet os de 8 robotter, vi kunne bygge til opgaven. Tidligere har det ofte været udskolingsklasser, der deltog, men konkurrencen er for 5.-9. klasse og eleverne i 6.d kunne undervejs se, at de var rigtig godt kørende. Det var spændende".

Morten Schmidt fortæller, at eleverne har været gode til at tage del i de forskellige opgaver undervejs og til at bytte. Nogle har bygget en stand med deres kerneværdier til opgaven. Klassen har arbejdet godt sammen og har fundet ud af, at de med alle deres forskelligheder netop kan bidrage til arbejdet. Det var først til sidst, at de to hold til konkurrencen blev dannet.

"Nu håber vi at komme til Ålesund. Men der er jo langt, så det er dyrt. Forvaltningen har givet en pæn slat, men nu er forældrerådet gået ind for at prøve om de kan skaffe resten af pengene. I alt koster det nok 70.000 kroner, for det er hele klassen, der skal afsted - ellers giver det ikke mening. Det skal være noget, klassen har sammen og kan bygge videre på. Egentlig er det jo noget uheldigt at vi skal ud at skaffe penge til det. Vi mangler omtrent halvdelen af beløbet, og det giver jo anledning til en principiel beslutning at deltage i noget, der skal skaffes penge til på den måde. Men vi håber, at vi kommer afsted", siger Morten Schmidt.

Den skandinaviske finale finder sted i Ålesund i Norge den 11. og 12. marts.

De andre vindere af lokale konkurrencer, der skal med, er foruden Elsted Skole, Espergærde Skole i Helsingør, Dyssegårdskolen i Gentofte, friskolen Østerlars på Bornholm, Rungsted Skole i Hørsholm, Søborg Skole i Gladsaxe, Lindbjergskolen i Herning, Langebjerg Skolen i Fredensborg, Lindebjergskolen i Roskilde, Sønderholm Skole i Aalborg og International School of Billund. Dertil kommer et par hold fra Esbjerg, fra København og så har Sorø talenterne og Færøerne endnu ikke holdt deres lokale konkurrencer. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.693 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.317 andre er allerede tilmeldt