Blog
0   5

STEM og STEAM i internationalt samarbejde

Abonner på nyt om Marshall i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg er på vej med en 7. klasse til First Lego League i Norge. Det er til marts, men føles tæt på. Hvad kan de to begreber? Hvordan mødes sprog- og kulturundervisning med internationalt samarbejde og STEAM?

Tillykke Per, 7. klasse har vundet den regionale konkurrence af First Lego League. Klassen har kvalificeret sig til den skandinaviske konkurrence i Ålesund, Norge. Vi skal være der til marts 2022.

ØØh!

Hvor er Ålesund lige? Langt oppe i Norge.

Hvad har vi af budget? 0 kr

Artiklen fortsætter under banneret

Hvad med en bus? Har du overvejet snesituationen på vejene over bjergene om vinteren?

Hvad med fly? Billigste fly er fra Aalborg over Amsterdam til Ålesund? WTF!

Hvad med Corona?  Ingen ved noget. Lev med det.

Nå! Tingene er ved at løse sig. Skoleforvaltningen i Aalborg har åbenbart ansat troldmænd, der kan løse komplekse finansieringsopgaver. Vi venter lige lidt med Corona, og planlægger med at alt flasker sig.

First Lego League er en robotprogrammeringskonkurrence, et innovativt projektarbejde og en kreativ præsentation, samt et skriftlig opgave, samlet i en konkurrence. Det er der STEM og STEAM kommer ind i billedet. Science, Technology, Engineering and Maths. A'et i STEAM er arts, som velsagtens er kunst, musik og kultur.

Det er på mange måder en interessant arbejdsform, da læreren ikke ved hvor vejen til målet bugter sig gennem landskabet. Det skal eleverne skabe og læreren bliver til en fascilitator af elevernes proces.  Det kræver kaffe og indsats.

Det er også en tidskrævende proces, som indfries når eleverne klarer sig godt til konkurrencedagen. Der er pokaler og diplomer til alle konkurrencelementer. Det gør at mange klasser oplever at lykkes med deres arbejde. Konkurrencedagen er på mange måder en vidensfest for de deltagende børn. 

"Gracious Professionalism" og "Coopertition" er nøgleord opfundet og brugt af First Lego League. De beskriver meget godt den ånd af glad kappestrid der kan opleves til en konkurrencedag.

Når vi nu skal til Norge, oplevede jeg hvad STEAM er i forhold til STEM. Robotkonkurrencen og det innovative projekt er vel klassisk STEM med computere, programmering og løsning af problemer.  A'et kom ind i foropgaven som en særlig dans, som 7. klasse skulle udføre, få optaget  og sendt til konkurrencearrangørerne. Der var heldigvis en idrætslærer, der kunne klare den opgave.  Tiktokdans er ikke lige mig.

Jeg prøver at få et samarbejde op at stå med en skole i Ålesund, så der kommer et rigere udbytte ud af arbejdet med at lave projekter og rejse med en hel 7. klasse. Det at mødes med jævnaldrende i et andet land kan give elevene oplevelser, som de sikkert kan huske og bruge resten af deres liv.

STEAM og STEM kan noget i folkeskolen. Det kræver tid og planlægning. De enkelte fag bliver lidt væk, når det hele smelter sammen i projektarbejdet. Den internationale dimension er ikke ubetydelig i arbejdet. Det er alt fra robotvideoer på YouTube til at læse om rotorsejl på containerskibe. Forhåbentlig skal vi også snakke med nogle mennesker ude i verden.

Det faglige udbytte er stort, men kræver planlægning, også når hverdagen melder sig.

https://hjernekraft.org/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.813 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt