Håndværk og design
0   5

Mangler du også ny inspiration til at undervise virtuelt i håndværk og design?

Efter to måneder med online-undervisning begynder man at skimte bunden af lærernes kar med ideer til at håndværk og design. Folkeskolen.dk/h&d forsøger her at samle lærernes egne ideer for at give en lille ny indsprøjtning.

I fredags holdt psykologiprofessor Svend Brinkmann oplæg for folkeskolen.dk's bloggere. Her understregede han vigtigheden af at bruge hænder og krop, hvis man skal lære eleverne dannelse. Med henvisning til skoleforskeren Thomas Aastrup Rømer sagde han:

"Dannelse kræver, at man lærer at mestre ét håndværk, ét musikinstrument, én idrætsgren og ét fremmedsprog".

Han efterlod ingen tvivl om, at fag som håndværk og design er vigtigt. Men i denne tid er det svært at folde faget ud. Hvor lærerne i begyndelsen af nedlukningen sprudlede med ideer til, hvad man kunne lave online, begynder det efter to måneder at være sværere.

"HJÆLP…Jeg er løbet helt tør for ideer til hjemmeundervisning", skriver en lærer i deres facebookgruppe, og lister derefter alle de gode ting, hun allerede har lavet med eleverne. Gode ideer kommer prompte i kommentarfeltet fra andre lærere, men også udtryk for samme følelse: "Og ja, jeg mangler i den grad også ideer".

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har forsøgt at samle en række af lærernes ideer, som forhåbentlig kan fungere som inspiration. Skriv gerne i kommentarfeltet herunder, hvis du har noget, du synes skal med på listen. 

Design:

Bed eleverne design et møbel eget værelse eller til lærerens, fx sammen med forløb om Arne Jacobsen eller med Danmarks Næste Klassiker.

Design en kop til en selvvalgt person. Evt. kombineret med et forløb om porcelæn

Design dit drømmeværelse og byg møbler i ministørrelse af genbrugsmaterialer

Lego - se film om design og historie, bed dem designe et hus med specifikke krav eller en bro. Eller lad dem prøve kombinationer med seks klodser

Logodesign fx af klapstole

Se Modens Mønsterbrydere fx om Frederik Taus og bed eleverne design unisex-mode

Design et huske-tik-tak-spil

 

Papir

Origamifugle

Made in Danmark - papir

Papirflyfoldning

Fold Katanasværd

Himmeli af fx sugerør efter gammel finsk tradition - se Pinterest

Genbrug

Design egen pung af mælkekarton

Design et skraldemonster

Lav et dyr eller en uro af grene og andet fra naturen

Upcycle Jeans

Dåselysestager

Lav en kuglebane af toilet- og køkkenrulle

 

Materialer

Materiale jagt

 

Snitning

Snit et væsen i en grøntsag

 

Sy og broder

Vis dem videointerview med broderisten Trine, der broderer skæve korssting og lad dem selv designe korsstingsbroderier eller finde inspiration på nettet eller hjælp dem til skæve ordssprog. Pak en broderikits til dem hver med de farver de ønsker.  

Lav din egen bekymringsdukke fra Hele Verden i Skole

 

3D-tegning

Bed eleverne måle deres eget værelse op og lave en 3D-tegning af det fx vha. www.floorplaner.com. De kan også bygge en model af værelset i bølgepap og komme med forslag til ny indretning.

Vælg et eventyr og lav figurer til det af genbrugsmaterialer. Lav en stopmotionfilm med figurerne eller en rolleliste med billeder af figurerne.

 

Påske

Fold, skær, riv emballage i papir til påskeæg. Et efter instruktion og et efter eget design, som så gives til en ven til påske

 

Sider med inspiration til faget

Kreatip.dk

Joan Eriksen

Stormester.dk

Idetræning.dk

www.joaneriksen.dk

Byggefolk.dk

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.018 andre er allerede tilmeldt